Evo koliko vremena je potrebno da kvasac počne da deluje

Evo koliko vremena je potrebno da kvasac počne da deluje

Kvasac je biološka namirnica bez koje hleb neće narasti. On predstavlja koncetrovanu masu kvasnih gljivica vrste Saccharomyces cerevisiae i masovno se koristi u prehrambenoj industriji. Rečeno prostim rečima, kvasne gljivice u kvascu se aktiviraju uz pomoć vode i šećera, a zatim se razmnožavaju i hrane, proizvode ugljen dioksid, formiraju mehuriće u testu i testo raste.

U prodavnicama se mogu pronaći dve vrste kvasca – sveži (živi) kvasac i suvi kvasac, a proces rada sa njima je veoma sličan. Suvi kvasac, koji se prodaje ukesicama, treba rastvoriti u maloj količini tople vode (ne vrele, jer će ona ubiti kvasne gljivice) i dodati malo šećera. Smesa treba da se dobro promeša. Nakon toga smesu treba ostaviti na toplom mestu (obavezan uslov da bi se kvasac aktivirao) i nakon 10-15 minuta kvasac će biti spreman za upotrebu i tada možete da iznenadite svoje najbljiže sa posnom slatkom pogačom.

Na isti način se radi i sa svežim kvascem, koji se prodaje u obliku kockica i čuva se u frižideru. Sveži kvasac ima relativno kratak rok trajanja, samo oko dve nedelje, a nakon tog perioda kvasne gljivice u njemu umiru i kvasac više nije za upotrebu.

Aktiviranje svežeg kvasca je isto kao i suvog. Rastvorite ga u toploj vodi (ne vreloj) i dodajte malo šećera, a možete i malo brašna po želji. Cilj je da se dobije smesa slična kaši, koja će nakon 20-30 minuta na toplom mestu da se aktivira i da na površini napravi mehuriće. To je pokazatelj da je aktiviranje kvasca uspešno i da možete da umesite pogaču ili da pripremite vazdušaste mekike za doručak.

Izvor: bonapeti.rs

Možda će vas interesovati i ovo: