Kako se pravilno koristi svež kvasac u pripremi peciva

Kako se pravilno koristi svež kvasac u pripremi peciva

Kako bi vam peciva bila mekana i ukusna, važno je da znate osnovna pravila mešenja s kvascem.

 

Priprema testa sa svežim kvascem ima mnogo prednosti. Kvasac pecivima daje specifičnu aromu i volumen. Međutim, veoma je važno da koristite na pravilan način kako biste iskoristili sve njegove prednosti.

Najvažnije je da kupite svež kvasac. Trebalo bi da bude ujednačene krem boje, bez tamnih mrlja. Ako ima promene u boji ili neprijatan miris, kvasac nije svež i ne bi trebalo da ga koristite.

Kvasac izmrvite ili stavite u posudu i izgnječite kašikom. S obzirom da se ponaša kao živi organizam, kvasac bi trebalo "nahraniti" kako bi reagovao i aktivirao se. To ćete uraditi tako što ćete izmrvljenom kvascu dodati mlaku vodu i, ako recept to dozvoljava, šećer. Voda mora biti temperature između 32 i 38 stepeni. Ukoliko je hladnija ili toplija od tih vrednosti, kvasac se neće aktivirati.

Pomešajte dobro mešavinu, dok se kvasac skroz ne rastvori.

Posudu s rastvorenim kvascem zatim stavite na toplo mesto. Kvascu je neophodna toplota kako bi se aktivirao i narastao. Samo vodite računa da mesto ne bude prevruće jer će to "ubiti" kvasac.

Kvascu je potrebno između 5 i 10 minuta da se aktivira, i tada će početi da peni i narasta. Aktiviran kvasac zatim dodajte ostalim sastojcima i nastavite pripremu peciva prema receptu.

Izvor: Stvar ukusa

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.