Istraživanje pokazalo: Pasulj treba jesti svakodnevno
Svakodnevna konzumacija kuhvanog pasulja povezana je s nižom koncentracijom takozvanog lošeg (LDL) holesterola u krvi, a isti efekat imaju i sočiva i grašak.
Kanadski naučnici iz bolnice Svetog Mihajla u Torontu su na osnovu praćenja 1.037 ispitanika izračunali da je svakodnevnu konzumaciju kuvanog pasulja ili drugih mahunarki moguće povezati s pet odsto manjom koncentracijom LDL holesterola u krvi.
Učesnici istraživanja su se te ishrane pridržavali u prosečnom trajanju od šest sedmica, a količina mahunarki koju su konzumirali bila je skromna: oko tri četvrtine šolje.
Većina ispitanika je bila srednje životne starosti, s prosekom godina 51, a mahunarke su u pogledu kontrole lošeg holesterola bile nešto efikasnije kod muškaraca.
Istraživači objašnjavaju da veći udeo pasulja i drugih mahunarki u ishrani rezultira smanjenjem konzumacije namirnica s većom količinom masti ili većim glikemijskim indeksom.
Uz to, mahunarke su dobar izvor vlakana, proteina biljnog porekla, vitamina i minerala.
Deserti koji će vam se svideti...
Pripremite ovaj sjajni kolač, idealan za hladnije dane, za manje od sat vremena. Brze kuglice od kestena i lešnika savr...
Medena pita je ukusni meki kolač koji se sastoji od sočnih korica na bazi meda, te ukusnog fila sa vanilom. Ovaj fini de...
Džem od šljiva je ukusan proizvod koji se može koristiti na različite načine. Džem od šljiva, osim što je savršen dodat...