
Istraživanje pokazalo: Pasulj treba jesti svakodnevno
Svakodnevna konzumacija kuhvanog pasulja povezana je s nižom koncentracijom takozvanog lošeg (LDL) holesterola u krvi, a isti efekat imaju i sočiva i grašak.
Kanadski naučnici iz bolnice Svetog Mihajla u Torontu su na osnovu praćenja 1.037 ispitanika izračunali da je svakodnevnu konzumaciju kuvanog pasulja ili drugih mahunarki moguće povezati s pet odsto manjom koncentracijom LDL holesterola u krvi.
Učesnici istraživanja su se te ishrane pridržavali u prosečnom trajanju od šest sedmica, a količina mahunarki koju su konzumirali bila je skromna: oko tri četvrtine šolje.
Većina ispitanika je bila srednje životne starosti, s prosekom godina 51, a mahunarke su u pogledu kontrole lošeg holesterola bile nešto efikasnije kod muškaraca.
Istraživači objašnjavaju da veći udeo pasulja i drugih mahunarki u ishrani rezultira smanjenjem konzumacije namirnica s većom količinom masti ili većim glikemijskim indeksom.
Uz to, mahunarke su dobar izvor vlakana, proteina biljnog porekla, vitamina i minerala.
Deserti koji će vam se svideti...

Ako tražite zdrav i ukusan doručak ili desert, ove veganske palačinke od heljde su savršen izbor! Heljdino brašno ne sam...

Američke palačinke su savršen izbor za večeru ili doručak, prave se lako. Jednom kad probate ovaj recept, uvek ćete ih p...

Torta Šeherezada je čuveni desert sa karamel kremom, sa kojom se vraćamo onim tradicionalnim tortama. Ova torta se pripr...