Kavijar za „plitak džep“ i moćna zamena za meso
Foto: Shutterstock

Kavijar za „plitak džep“ i moćna zamena za meso

Ponekad nazvan beluga kavijar zbog sličnosti sa kavijarom, crno sočivo se pridružuje crnom pirinču, crnom luku i crnoj kinoi kao obavezan sastojak u ishrani.

Nije samo njegova tamna boja ono zbog čega se crno sočivo izdvaja iz gomile namirnica – ukus mu je odličan i pun je zdravih, hranljivih materija. Ujedno, konzumacija crnog sočiva je odličan način za uključivanje proteina u vegansku i vegetarijansku ishranu i super je brz i lak za pripremu, piše „Zadovoljna.rs“.

Sočivo su male mahunarke sa slanim, zemljanim ukusom. To je osnovna hrana u azijskim i severnoafričkim kuhinjama, ali se jede i u mnogim drugim zemljama širom sveta. Bogato je biljnim proteinima, pruža dobar izvor zdrave energije.

Moćni napitak koji zovu „unutrašnji tuš“ jer čisti creva bolje od laksativa

U čemu je razlika između smeđih i belih jaja

Dostupno je u nizu različitih boja i veličina, može se naći u prodavnicama zdrave hrane. Osušeno sočivo je manje skrobno od sušenog pasulja, tako da mu nije potrebno namakanje, a potrebno mu je samo 15 do 30 minuta da se skuva, u zavisnosti od sorte. Takođe je odlično u upijanju drugih ukusa, a može se kuvati sa začinima ili aromatičnim povrćem za bogato i ukusno jelo.

Sočivo je takođe veoma hranljivo, dobar je izvor vitamina B, magnezijuma, gvožđa, cinka, bakra, kalijuma, fosfora i mangana. Posebno je bogato proteinima koji obezbeđuju energiju, što ga čini odličnim izborom za vegetarijance i vegane, a takođe je bogato i vlaknima, koja podstiču redovno pražnjenje creva i rast zdravih crevnih bakterija. Osim što je prepuno vitamina i minerala, sočivo sadrži nekoliko korisnih biljnih jedinjenja zvanih fitokemikalije, koje mogu pomoći u zaštiti od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca i dijabetes. Pokazalo se da svakodnevna konzumacija sočiva povećava „dobar“ HDL holesterol i snižava „loš“ LDL holesterol.

Jedina mana sočiva je što ponekad može izgubiti oblik i postati kašasto kada se kuva. Crno sočivo ima nešto deblju koru od drugih sorti, što sprečava da se raspadne tokom kuvanja, tako da može dodati teksturu i ukus vašim omiljenim jelima.

Možda će vas interesovati i ovo: