Mleveno meso: Koje greške najčešće pravimo kada ga zamrzavamo i odmrzavamo?
Mleveno meso: Koje greške najčešće pravimo kada ga zamrzavamo i odmrzavamo?

Mleveno meso: Koje greške najčešće pravimo kada ga zamrzavamo i odmrzavamo?

Mleveno meso nezaobilazan je deo brojnih jela – od njega, između ostalog, možete praviti pljeskavice, ćevape, ćufte, musaku i bolonjeze sos.

Ako želite da uživate u jelima u kojima je mleveno meso glavni sastojak, važno je da ga skladištite na odgovarajući način, savetuje Punkufer.

Mleveno meso se kvari ako nije adekvatno skladišteno

Mleveno meso može stajati u frižider tek dan ili dva. Ako ne planirate da potrošite svu količinu mlevenog mesa u tom kratkom periodu, bolje višak odmah stavite u zamrzivač.

Jedna od najvećih greški koju možete da napravite kada zamrzavate mleveno meso jeste da ga stavite u zamrzivač koji ne radi dobro.

Da bi se meso dobro zamrzlo i da bi se sprečilo širenje štetnih mikroorganizama u njemu, zamrzivač mora kontinuirano da radi na -18 stepeni celzijusa.

Ako niste sigurni da li vam zamrzivač radi kako treba, proverite termometrom.

Pre nego što meso stavite u zamrzivač, podelite ga na manje porcije, odnosno na onu količinu koja vam je potrebna za jedan obrok. Najgore što možete da uradite je da odmrznete meso, uzmete manji dio, a ostatak ponovo zamrznete.

Svaku porciju mlevenog mesa zamotajte u plastičnu i aluminijumsku foliju, a potom u plastičnu vrećicu. Označite datum kada ste zamrzli meso.

Stručnjaci preporučuju da meso ne držite u zamrzivaču duže od tri do četiri meseca. Nakon isteka tog roka, ono gubi na svom kvalitetu i ukusu.

Izvor: danas.rs

Možda će vas interesovati i ovo: