Namirnice koje se kvare brže nego što ste mislili

Namirnice koje se kvare brže nego što ste mislili

Neke namirnice, za koje ste mislili da traju izuzetno dugo, zapravo gube nutrijente vrlo brzo. Kako je, onda, najbolje skladištiti tu hranu? Evo šta stručnjaci kažu...

Zeleni čaj 

Količina antioksidanata u zelenom čaju se, u proseku, smanjuje za 32 odsto nakon što je čaj pola godine stajao na polici, a antioksidanti su najosetljiviji na kiseonik i prirodno svetlo. Potrudite se da čuvate čaj u hermetički zatvorenim posudama, poput limenih kutija, umesto da ga držite u papirnim ili plastičnim kesicama. Pošto je zeleni čaj osetljiv i na toplotu, stavite zatvorenu posudu u frižider da bi lišće što duže ostalo sveže. 

Proizvodi od paradajza 

Paradajz u konzervi gubi 50 odsto likopena (antioksidant) posle samo tri meseca u frižideru, čak i kada konzerva nije otvorena. To je velika šteta jer je likopen koristan u borbi protiv raka, srčanih bolesti a čak može i da ojača kosti. Ako pravite paradajz sos, najbolje je koristiti svež paradajz, a ako pravite kečap, sipajte ga u manje staklene boce jer tek načeta boca sadrži više likopena. 

Krompir 

Količina vitamina C smanjuje se, u proseku, za 40 odsto nakon osam meseci skladištenja krompira u propisanim uslovima (hladno, mračno, suvo mesto). Tačno je da verovatno nećete toliko dugo držati krompir u kući, ali je problem što ih neki uzgajivači skladište do pet meseci pre nego što dospeju na tržište. Potrudite se, zato, da kupite mladi krompir ili bar kupite količinu za koju ste sigurni da ćete je brzo pojesti. Krompir je najbolje držati u papirnim kesama, umesto u plastičnim. Papirne kese, za razliku od plastičnih, smanjuju količinu svetla i omogućavaju krompiru da diše, ne zadržavajući vlagu unutar kese. 

Maslinovo ulje 

Efikasnost antioksidanata u maslinovom ulju opada za 40 odsto nakon šest meseci. Nažalost, u mnogim domovima, flaše sa uljem čuvaju se znatno duže. Zato nemojte čuvati ulje u blizini rerne, ili ostaviti bocu dugo otvorenu jer je ulje osetljivo na kiseonik, toplotu i svetlost. Ako ga ne upotrebljavate često, kupite manje flaše. 

Džem od bobičastog voća 

Količina antocijanina, flavonoida koji imaju antiupalno dejstvo, čuvaju pamćenje i deluju kao antioksidanti, u džemu od borovnice smanjuje se za oko 23 odsto nakon samo dva meseca skladištenja na sobnoj temperaturi. Slično, džem od jagode gubi do 12 odsto flavonoida nakon šest meseci skladištenja u mračnom kredencu. Ako možete, čuvajte džem u frižideru pre nego što otvorite teglu jer ćete tako sačuvati 15 odsto antocijanina. 

Žitarice 

Količina riboflavina, vitamina koji omogućava razlaganje ostalih nutrijenata, u obogaćenim testeninama smanjila se za čitavih 50 odsto nakon samo jednog dana izloženosti suncu. Folna kiselina u obogaćenom brašnu takođe je osetljiva na toplotu i kiseonik. Čuvajte ih, zato, u neprozirnim posudama, daleko od izvora toplote. Suvi kredenac bolji je od frižidera, osim kad je u pitanju integralni pirinač. On sadrži određenu količinu ulja, tako da se brže kvari na sobnoj temperaturi. 

Začini i ostalo sušeno bilje 

Količina kapsaicina u čiliju, efikasnog u borbi protiv gojaznosti i određenih vrsta raka, konstantno se smanjuje tokom devet meseci, a i ostali začini i bilje brzo gube nutrijente i svežinu. Najbolje je držati ih u staklenim teglama, daleko od toplote i sunčeve svetlosti, ili ih sameljite na licu mesta. 

Izvor: Super žena

Možda će vas interesovati i ovo: