Brzi recept za galete!
Ukusne su i slane i slatke, mogu da ih prave i odrasli i deca, a tople i hrskave uz ukusni sos mogu da zamene obrok. Pečene i servirane tople, galete su najboljeg ukusa. Probajte i da ih jedete slane, sa krompirom, lukom ili začinskim biljem.
Recept:
Odvojite 4 belanca od žumanaca, pa ih ulupajte u čvrst sneg. Kremasto umutite žumanca sa 75 g šećera. Umešajte kesicu vanilin-šećera, prstohvat soli, 250 ml mleka, 200 g brašna i pola kašičice praška za pecivo. Polako umešajte u masu sneg od belanaca. U kalup za pečenje galeta sipajte po dve kašike testa i pecite.
Testo za galete možete da oplemenite rendanom korom limuna, rumom, mlevenim lešnikom ili kakao-prahom... Mekane i finog voćnog ukusa galete će biti ako u testo dodate sok limuna i izgnječenu bananu.
„Belgijske galete” prave se od kiselog testa sa kvascem koje mora da odstoji oko 30 minuta i nadođe pre nego što počnete da ih pečete. Dosta maslaca daje fin ukus „briselskim galetama”. Ovo testo možete spremiti unapred i držati u frižideru dva-tri dana, a galete peći po potrebi.
Kalup za pečenje galeta daje bakinom kolaču oblik. Debele belgijske i briselske galete peku se u četvorougaonom kalupu. Omiljeni su aparati sa srcolikim modlama. Međutim, galete mogu da se prave i na običnom tosteru.
1. Testo zamesite od jaja, šećera, brašna, soli i mleka, i po ukusu dodajte rendanu koru limuna.
2. Kalup za pečenje galeta podmažite svakog puta pre nego što sipate testo u njega, pa se galete neće lepiti za dno.
3. Nemojte da sipate previše testa u kalup, jer će u suprotnom curiti na sve strane - dovoljne su jedna do dve kašike po kalupu.
Izvor: LISA.RS