Šnenokle
Sastojci:
- jaja5 komada
- šećer 6 kašika
- mleko 1 l
- vanil šećer 2 kesice
- brašno 2 kašike
Uputstvo za pripremu:
Odvojiti belanca od žumanaca i umutiti belanca u čvrst šne.
Mleko sipati u šerpu i kuvati ga dok ne proključa. Zatim smanjiti temperaturu, pa kašikom vaditi sneg od belanaca i lagano spuštati u mleko.
Knedle od belanaca kuvati minut sa jedne strane, pa ih lagano okrenuti i kuvati još minut sa druge strane.
Potom ih vaditi rešetkastom kašikom i spuštati u pripremljenu posudu (činiju).
Kada su knedle od belanaca gotove, spremiti krem: umutiti žumanca sa šećerom i vanil šećerom, pa dodati brašno i sve dobro umutiti mikserom da se dobije gust krem. Na kraju dodati jednu kutlaču mleka u kome su se kuvale knedle, i sve dobro izmešati.
Dobijenu smesu sipati u preostalo mleko u kome su se kuvale knedle i mešati neprekidno dok se ne zgusne.
Pripremljeni krem preliti preko belanaca, ostaviti da se ohladi pa staviti u frižider do služenja.
Izvor: Blic žena