Hobotnica ispod peke
Ovo jelo je idealno za posnu trpezu i spada među izuzetno lepa i ukusna posna jela.
Ovaj morski specijalitet verovatno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Hobotnica ispod sača ili peke, ustvari može biti napravljena na isti način i u rerni. Ovo jelo je sito i ukusno, tako da i zakletim ljubiteljima mesa neće dati nikakvog prostora za izgovor.
Potrebno:
- 2,5 kg hobotnica
- 1,5 kg krompira
- 3 šargarepe (na komade)
- 1 velika glavica luka
- 1 dcl belog vina
- so, biber
-
Priprema:
Prethodno zamrznutu hobotnicu po potrebi očistiti i obavezno oprati. Nauljiti lim za pečenje, posložiti krompire, hobotnicu, šargarepu na komade, luk rezrezanu na koliko delova i sve podliti sa belim vinom.
Peku prekriti žarom i peći cca 30min, a zatim pogledati stanje i probati močing koji je hobotnica pustila te posoliti i pobiberiti po želji i nastaviti peći još cca 15 minuta.