10 grešaka zbog kojih vam pizza ne uspeva
Pica je jedno od najdražih jela, idealna za druženja ili brzi obrok. Ako vam se dogodilo da pica ne ispada kako biste želeli, možda ponavljate neke od najčešćih grešaka u pripremi i pečenju.
Ipak treba paziti sa količinom sira
Iako mnogi misle da na pizzi nikad ne može biti previše sira, problem nastaje u tome kad testo više ne može izdržati tu težinu, pa pizza izgubi svoj oblik.
Previše nadeva
Osim dela o “urušavanju” testa kao što je slučaj s viškom sira, previše dodataka znači da se pizza neće ravnomerno ispeći, a lako se može dogoditi da testo zagori, a nadev nije ni približno gotov.
Previše povrća
Dodavanjem previše povrća koje pušta vodu, kao što je slučaj s tikvicama, testo za pizzu može nakon pečenja postati gnjecavo. Isto važi i ako se povrće koje sadrži puno vode reže na prevelike komade.
Uvek pecite pizzu na najjačoj vatri
Pizzu uvek stavite u prethodno zagrejanu rernu, i to na što višu temperaturu. Peče li se na niskoj temperaturi, testo može biti premekano ili vlažno.
Samo opušteno
Koristite li kupovno testo za picu ili domaće koje je bilo u frižideru, pre pečenja mu pružite dovoljno vremena da se zagreje na sobnu temperaturu. U suprotnom će biti tvrdo i neukusno.
Oprezno sa oklagijom
Ukoliko koristite oklagiju za testo budite oprezni kako ga ne biste previše razradili i “ispumpali” sve one mehuriće vazduha koji pružaju fantastičnu strukturu. Umesto oklagije bolje je zaprljati ruke.
Da li koristiti papir za pečenje?
Papir za pečenje odlična je stvar za kolače, ali ne i za pečenje pizze jer se testo neće dovoljno zagrejati. Pecite je na nauljenom limu ili kamenu za pizzu.
Već se vidi sto…
Italijani su poznati po tankom testu, ali i oni znaju zadržati meru u razvlačenju pre nego što postane prozirno. Razvucite ga, ali ipak ne previše tanko jer neće moći izdržati nadev. Idealna je debljina između 3,5 i 6 milimetara.
Minuti kao godine
Dobru pizzu isplati se čekati pa je ostavite pet minuta u ugašenoj rerni pre posluživanja kako bi se ukusi lepo povezali.
Pogrešno brašno
Dobar je odabir brašna za pizzu sitno mleveno, tip 00, ali poslužit će i glatko. Možete mu dodati i oštrog, ali nemojte preterati, neka ga ne bude više od trećine na ukupnu količinu.