10 trikova za savršene kolače

10 trikova za savršene kolače

Neka vam priprema kolača bude jednostavnija i brža, a uživanje u poslasticama veće, piše delish.com.

1. Napravite mlaćenicu. U stranim receptima često možete videti sastojak buttermilk, odnosno mlaćenicu. Ako vam je teško da je pronađete u prodavnicama, napravite je sami. U šolju mleka dodajte kašiku limunovog soka ili sirćeta. Nakon pet minuta ćete dobiti mlaćenicu. 

2. Kako da jaja za pet minuta dostignu sobnu temperaturu. Ne postoji ništa gore nego kada na pola recepta otkrijete da su jaja previše hladna, a trebalo je da budu sobne temperature. Ako zaboravite da izvadite jaja iz frižidera sat vremena pre početka pripreme jela, postoji rešenje i za to. Jaja stavite u posudu u kojoj je topla voda i ostavite ih da se ugreju 5-10 minuta. 

3. Napravite ovseno brašno. Ako tražite adekvatnu zdravu zamenu za obično brašno, napravite ovseno. Potrebne su vam ovsene pahuljice i blender. Pahulje sameljite u blenderu dok ne dobijete teksturu brašna. 

4. Flaša umesto oklagije. Oklagija vam nije pri ruci? Poslužite se flašom vina. Nije važno da li je puna ili prazma. Skinite joj etiketu, dobro operite i spremna vam je zamena za oklagiju. 

5. Brzo sazrevanje banana. Za pripremu specijaliteta su vam potrebne zrele banane, a imate samo one koje su zelenije. Banane (neoljuštene) stavite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na temperaturi od 150 stepeni pola sata. Kada banane pocrne izvadite ih iz rerne, stavite da se ohlade i kasnije nastavite sa pripremom poslastica. 

6. Ukusni čokoladni keksići. Da bi vaši keksići sa komadićima čokolade bili ukusniji ostavite testo da se ohladi pre nego što oblikujete i pečete keks. Takođe, kada izvadite keks iz rerne, blago lupite plehom da se kolačići slegnu. 

7. Sprečite nastanak grudvica u smeđem šećeru. Da vam se smeđi šećer ne bi zgrudavao, držite u posudi parče hleba. 

8. Otopite puter u mikrotalasnoj rerni. Iako mnogi stručnjaci ovo ne bi preporučili, puter možete omekšati u mikrotalasnoj rerni. Vodite samo računa da to bude na najmanjoj jačini i samo nekoliko sekundi, a zatim okrenite puter ili promešajte. 

9. Napravite domaći smeđi šećer. Stavite u blender beli šećer i melasu, izmiksujte i dobili ste domaći smeđi šećer. 

10. Vlažnim rukama oblikujte lepljive kolače. Poslastice koje su lepljive se teško oblikuju. Zato pre formiranja kolača nakvasite ruke. 

Izvor: stvarukusa.rs

Možda će vas interesovati i ovo: