3 NAČINA DA UPOTREBITE MIKROTALASNU ZA KOJA NIKAD NISTE ČULI: Brza hrana može biti zdrava, evo kako!
Shutterstock

3 NAČINA DA UPOTREBITE MIKROTALASNU ZA KOJA NIKAD NISTE ČULI: Brza hrana može biti zdrava, evo kako!

Ako koristite mikrotalasnu pećnicu samo da podgrejete jelo ili brzo zagrejete vodu za kafu ili čaj, onda zaista ovaj uređaj ne donosi mnogo koristi, piše Lepa&Srećna. Možete je koristiti za pripremu zdrave hrane, ali i za lakše čišćenje mnogih stvari.

1. KUVANJE NA PARI
Za klasično kuvanje povrća na pari treba vam ili rešetka poznata pod engleskim nadimkom "stimer" ili dve šerpe - jedna u drugu - uz čekanje da voda provri i para polako prodre u povrće. Mikrotalasna pećnica skraćuje taj postupak - samo dobro operite povrće i bez dugog ceđenja stavite ga u posudu za mikrotalasnu i uključite na srednju temperaturu. Treba vam oko 5 minuta za brokoli ili tikvice, a ne više od minut - dva za grašak. Za šargarepu? 5 minuta!

2. OMEKŠAJTE CRNI I BELI LUK
Ako pečete beli luk u klasičnoj rerni, to će potrajati. Da biste brzo dobili ovaj pikantan dodatak svakom jelu, odsecite vrh glavici belog luka, stavite je u posudu za mikrotalasnu pećnicu, dodajte dve kašike vode, malo soli i maslinovog ulja i pecite na srednjoj temperaturi oko 8 minuta. Ako vam smeta iritacija očiju dok seckate crni luk, slobodno stavite glavicu u mikrotalasnu na samo deset sekundi. To će razbiti iritantnu supstancu od koje plačemo, pa ćete iseći luk bez problema.

3. OČISTITE I STERILIŠTE KUHINJSKE PREDMETE
U mikrotalasnu pećnicu smete da stavite sunđer za pranje sudova, sve posude od stakla, porcelana, plastike na kojoj piše da su i za "microwave". Odlična je za sterilizaciju tegli za zimnicu - u svaku sipajte malo vode i uključite na 30 sekundi!

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas interesovati i ovo: