7 trikova koji će zauvek promeniti način na koji kuvate

7 trikova koji će zauvek promeniti način na koji kuvate

Ovi saveti će vam pompći da lakše i brže pripremate omiljenu hranu.

Ah, to svakodnevno kuvanje zbog svih drugih obaveza najčešće je prava muka, posebno što retko kada u radnim danima imamo vremena za isprobavanje noviteta. No, uz malo više organizacije i promenu starih navika, uštedećete koji dragoceni minut, bez obzira na to što kuvate.

Pročitajte recept pre čitanja

Kuvate li jelo koje ne pripremate često, prvo i osnovno pravilo je da pročitate recept. Osim što ćete tako biti sigurni da sve sastojke imate kod kuće, otprilike se možete organizovati oko pripreme namirnica. Na primer, dok ne provri voda za testeninu ili se peče meso, iseckajte sve za salatu pa je kasnije samo začinite.

Sprej za pečenje

Može vam uštedeti vreme ako pripremate jela s medom, čokoladnim namazima ili nekim gustim melasama. Mericu ili kašiku prethodno poprskajte sprejem pa će sve lakše skliznuti, a vi se nećete mučiti da sve odvojite prstima. 

Posuda za otpatke

Još jedan mali, ali koristan trik je da odredite jednu plastičnu posudu za ostatke hrane i koristite je tokom celog postupka pa na kraju bacite sve zajedno u smeće. To je ujedno i savestan način odvajanja otpada i ušteda vremena ako kompostirate.

Što se nekad gulilo, danas se jede s korom

Naše su bake i majke većinom gulile povrće kao što su krastavci, ali kada god imate pri ruci organsko povrće za koje ste uvereni da nije tretirano pesticidima, koru nemojte guliti. Tako će, na primer, mladi krumpir biti vrlo ukusan ako je pečen u kori, a u kori jabuke ima vrednih vitamina.

Rendanje, umesto seckanja

Šargarepu ili beli luk brže ćete narendati nego iseći, a opet će biti ukusni u jelima ili salatama. Puter

Za većinu poslastica potreban je omekšan, a najbrži način da to postignete nije u mikrotalasnoj rerni, već hladnoj vodi. Maslac isecite na manje komade, dobro zatvorite u plastičnu kesu i nakratko potopite u hladnu vodu.

Povrće je ukusno i iz rerne

Umesto kuvanja, povrće ispecite u rerni. Većina povrća, osim izuzetaka poput krompira, u rerni je vrlo brzo gotova, a potrebno mu je samo malo ulja i soli. Za slatkast, karamelizovan ukus dodajte i malo meda pa imate pravu poslasticu.

Ne zaboravite poklopac

Ovo je jednostavno stvar navike, a ako je nemate, vreme je za promene. Sve ćete brže skuvati ako lonac s vodom odmah poklopite jer će brže zavreti.

Izvor: tportal

Možda će vas interesovati i ovo: