Izbegnite ove greške i pripremite najukusniju salatu

Izbegnite ove greške i pripremite najukusniju salatu

Samo vas nekoliko koraka deli od savršene salate koja će biti pravi gastronomski užitak

Salate mogu biti odličan zdrav dodatak ishrani ili kompletan obrok, ali ako ih ne pripremite na pravi način biće gnjecave, neukusne i ne baš poželjne na trpezi.

Evo nekoliko grešaka koje treba izbegavati prilikom priprema salata.

Samo operete i promešate sastojke

Jedna od najvećih grešaka je da vlažne sastojke pomešate u činiji. Tako ćete dobiti gnjecavu salatu. Sve namirnice nakon pranja dobro prosušite, pa tek onda pomešajte.

Sve što je salati potrebno je preliv

Salatu ne čini samo povrće i preliv. Važno je da ne preskočite i začine! Dodajte namirnicama biber, so, limunov sok i senf i dobićete pravi specijalitet. Salata će biti još ukusnija ako dodate i orašaste plodove, voće i piletinu. Volite pikantniju hranu? Dodajte i čili u prahu.

Mešate salatu hvataljkama

Ipak je najbolje salatu mešati rukama. Tako će se svi sastojci povezati idobro promešati.

Jedan preliv je dobar za sve vrste salata

Neke vrste povrća se jednostavno ne slažu sa svim prelivima. Tako, na primer, kelj ne ide dobro s balzamiko sirćetom. Birajte pažljivo prelive, ali i nemojte preterivati u količini.

Preterujete s dodacima

Previše sastojaka može da upropasti lagan ukus koji čini salatu savršenim prilogom. Takođe, teži sastojci mogu pasti na dno pa ih bolje dodajte kasnije. Vodite računa da održite pravi odnos sastojaka i nađete pravu ravnotežu ukusa.

Ne isprobavate nove ukuse

Ne plašite se da probate novo povrće fenomenalnog ukusa koje je bogato i lekovitim sastojcima. Isprobajte salate s listovima maslačka, cikorije, endivije, matovilaca... 

Izvor: Stvar ukusa

 

Možda će vas interesovati i ovo: