Jedan predmet u kuhinji nikada niste oprali, a tu najčešće živi salmonela

Jedan predmet u kuhinji nikada niste oprali, a tu najčešće živi salmonela, upozoravaju stručnjaci

Ove posudice lako postanu kontaminirane dok kuvate piletinu, ćuretinu ili neku drugu kontaminiranu namirnicu.

Kada čistimo kuhinju, jednostavno nam nikad ne padnu na pamet bočice za začine. Pazimo da uvek dobro operemo daske za sečenje, radnu površinu, sudoperu, posuđe pa čak i kantu za otpatke, a bočice za začine peremo retko ili nikada.

Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti procenjuje da u SAD-u svake godine ima 1,35 miliona infekcija salmonelom te 420 smrtnih ishoda. Za potrebe ovog istraživanja, objavljenog u časopisu Journal of Food Protection, naučnici su okupili 317 odraslih osoba da u kuhinjama razne veličine pripreme identičan burger od ćuretine. Neki su kuvali u malim kuhinjama kakve imamo u svojim domovima, a neki u velikim, industrijskim kuhinjama.

Ispitanici nisu znali da će njihov kuhinjski prostor kasnije biti testiran na salmonelu. U mlevenu ćuretinu prethodno je ubrizgana hemikalija koja deluje slično kao što bi delovala salmonela kad kontaminira neku površinu ili prostor.

Nakon kuvanja su iz kuhinja uzeti uzorci kako bi se proverila prisutnost salmonele. Predmeti s daleko najvećom prevalencijom kontaminacije bile su upravo posudice za začine.

U gotovo polovini, odnosno njih 48, otkrivena je kontaminacija. S druge strane, tek je nešto više od 20 odsto dispenzera za deterdžent bilo kontaminirano, dok drugi predmeti nisu uopšte bili kontaminirani.

Dr Donald Šafner, jedan od autora studije, pojasnio je da mnoge osobe kad kuvaju u svojim domovima zaboravljaju da prebrišu bočice sa začinima nakon upotrebe. U svakom slučaju ovo istraživanje je pokazalo da svaka posudica za začine koju dodirnete dok pripremate sirovo meso može da postane kontaminirana i toga bi trebalo da budemo svesni dok kuvamo.

SIMPTOMI SALMONELE:

– mučnina
– povraćanje
– proliv
– bol u stomaku
– groznica
– povišena temperatura
– glavobolja
– krv u stolici

NA ŠTA POSEBNO PAZITI:

– prljave ruke
– prljavi kuhinjski pribor
– prljavu radnu površinu

TREBA IZBEGAVATI:

– nedovoljno termički obrađeno meso
– kolače sa sirovim jajima
– već kuvanu hranu koja dugo stoji van frižidera
– nekoliko puta podgrevanu hranu

Izvor: zivim.hr

Možda će vas interesovati i ovo: