KORISTITE OBRNUTU MARINADU: Profesionalni kuvari su otkrili trik kako da vam meso uvek bude sočno i ukusno

KORISTITE OBRNUTU MARINADU: Profesionalni kuvari su otkrili trik kako da vam meso uvek bude sočno i ukusno

Meso je najbolje da marinirate preko noći ili najmanje nekoliko sati pre pečenja, ali ako stvari krenu po zlu, meso sa roštilja biće gumeno ili bezukusno.

Kako im se greške prilikom pripreme ne bi događale, profesionalni kuvari služe se trikom obrnutog mariniranja, a to znači da se nakon pečenja meso ostavi neko vreme u marinadi, pa ponovo zagreje na grilu neposredno pre posluživanja.

Osim soli u marinadu dodajte i kiseline poput limuna ili sirćeta kako bi meso omekšalo. Trebate da imate na umu da meso može postati gumeno ostavi li se predugo u marinadi koja obiluje kiselinom.

Koristite li slatke marinade, korisno je znati da će se na temperaturi od 160-175°C karamelizovati, a nakon toga će početi da gori, ostavljajući gorak ukus u ustima.

Zato se slatke marinade najčešće koriste za namirnice koje ne traže dugu pripremu, poput škampa ili kozica.

Obrnuta marinada daje fin ukus junetini i govedini, piletini, kao i rebarcima. Kuvari savetuju da dominantne ukuse osnovne marinade iskoristite i u onoj za naknadno odlaganje mesa.

Ako želite da ispečete piletinu, biće ukusna ako je prethodno posolite i nauljite, pa pečete na umerenoj vatri roštilja oko 10-15 minuta, odnosno dok nije gotova. Jednako tako začinite i kriške tikvica, pa ispecite.

Za to vreme pomešajte maslinovo ulje, med, limunov sok, so i biber u velikoj posudi, dodajte ispečenu piletinu i tikvice, pa ostavite pola sata do sat. Povremeno promešajte meso i povrće kako bi se marinada lepo uhvatila sa svih strana. Pet minuta pre posluživanja vratite namirnice na žar, a višak marinade poslužite.

Izvor: punkufer.hr

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.