MALI TRIKOVI: Spremite najukusnije meso do sada!
foto: Shutterstock

MALI TRIKOVI: Spremite najukusnije meso do sada!

Ako filujete meso, trebaće vam više vremena da se ispeče u rerni, dok kod prženja mesa u tiganju treba paziti na debljinu odreska zbog ravnomernog pečenja.

Pečenje u rerni

Za dobro pečenje osim kvalitetnog mesa važna je i zagrejana rerna. Ako rerna nije dovoljno vruća, meso će se osušiti i neće biti ukusno. Za pripremu svinjskog pečenja s rebrima od kilogram i po dovoljno je sat i po na 200°C. Isto važi i za pile, dok će pilećim batacima i grudima trebati 45 minuta na istoj temperaturi.

Ćurka teška oko 2,5 kilograma peče se na 170 °C dva i po do tri sata, a ako je punjena trebaće joj tri do tri i po sata. Jagnjećoj plećki teškoj oko 2,5 kilograma ili butu od 1,5 kg treba sat i po na 200 °C, dok se teleći odrezak peče na istoj temperaturi ali 30 do 40 minuta. Da bi kilogram govedine bio pečen treba joj 40 do 60 minuta na 200 °C.

Vreme pečenja zavisi od toga da li je meso nadeveno ili ne, pa tako u proseku treba od 15 minuta više za piletinu do pola sata za ćuretinu.

Pečenje na tiganju

Pileći i ćureći file peku se sedam do osam minuta na umereno jakoj vatri sve dok ne dobije zlatnožutu boju. Prilikom pečenja treba ih okrenuti da se ravnomjerno ispeku sa svih strana. Svinjskim kotletima treba više vremena, oko 10 do 11 minuta, a isto vreme potrebno je i za goveđe odreske debljine do četiri centimetra. Telećim odrescima je dovoljno osam do 10 minuta na srednje jakoj vatri. Što su odresci deblji to duže treba da se peku.

Kuvanje

Kuvanje je baš kao i pečenje u rerni iziskuje više vremena, tako za govedinu od dva kilograma treba dva i po sata na srednje jakoj vatri. Pile se kuva sat vremena, kokoška dva do tri sata, dok za teletinu od dva kilograma treba sat i po do dva. Dimljena svinjska leđa trebaju se kuvati oko 45 minuta.

Pohovano meso

Pohovano meso može da se peče u dubokom ulju ili u rerni. Pohovani pileći file (oko pet komada) treba da se peče 25 minuta do pola sata na 210 °C, a svinjske odreske na oko sat i 20 minuta na 180 °C. Za ćuretinu rerna treba biti zagrijana na 200 °C, a meso se peče 45 minuta.

Za prženje u dubokom ulju treba manje vremena, pa piletinu i ćuretinu treba pržiti na srednje jakoj vatri oko sedam do osam minuta dok ne postane zlatnožute boje. Svinjetinu je potrebno pržiti oko pet do šest minuta sa svake strane.

Izvor: zenasamja.me

Možda će vas interesovati i ovo: