Ne bacajte testeninu kad se ohladi, napravićete veliku grešku
Skuvana i ohlađena testenina sadrži otporni skrob koji utiče povoljno na vaše zdravlje, tvrde naučnici.
Verovatno ste već znali da je skrob materija koja se nalazi u namirnicama poput krompira i hleba. Međutim, da li ste znali da postoji razlika između običnog i otpornog skroba? Kada jedete beli hleb ili testeninu, normalni skrob se pretvara u šećer gotovo jednako brzo kao kada popijete istu količinu šećera iz zaslađenih napitaka.
To je zbog toga što se normalan skrob sastoji od lanaca glukoze koji se brzo u organizmu rastavljaju na šećere. Ako se ovaj šećer ne sagori, pretvara se u masnoću, piše “Dejli mejl”.
Drugi problem je što ova hrana na taj način može nepovoljno da utiče na nivo insulina u krvi.
S druge strane, otporni skrob se ne razlaže tako brzo u organizmu. Tako glukoza ulazi u krv sporije i ne raste nivo insulina, a i duže ostajete siti.
Pored toga, otporni skrob utiče povoljno na varenje, deluje preventivno na srčana oboljenja i smanjuje krvni pritisak, kaže doktorka Denis Robertson s Univerziteta Sari.
Otporni skrob se prirodno nalazi u bananama, nekim mahunarkama i sirovom ovsu. Što se tiče testenina, nivo otpornog skroba se povećava kada se pasta skuva i ohladi. Zbog toga, nije na odmet da skuvanu testeninu, pa i pripremljen krompir ne bacate kad se ohladi. Ova hladna hrana sadrži više otpornog skroba, pa ćete duže biti siti, a nivo šećera u krvi ćete držati pod kontrolom, savetuju stručnjaci.
Izvor: B92