Ne morate da zidate pušnicu: Napravite sami svoju pančetu!

Ne morate da zidate pušnicu: Napravite sami svoju pančetu!

Mmmm, hrskava, tanka slaninica, krcka kao čips, ukusna, mirisna i slasna... Pa ko to ne bi voleo? Priuštite sebi tu uživanciju, bez da dajete silne pare za pančetu. Sve što vam treba je dobar komad sveže slanine, začini i roštilj sa poklopcem! Evo kako, idemo korak po korak...

Sveže meso mora biti proverenog kvaliteta i relativno tanko

1. Kupite svežu slaninicu od proverenog dobavljača ili u mesari za koju znate da prodaje dobro meso. Gledajte da komad ne bude previše bucmast. 

2. Izaberite začine koji su vam po volji, to može biti krupna morska so, krupno mleveni biber, kari puder, braon šećer... Za početak, vašu ljubljenu slaninicu premažite sa malo meda, a zatim sa obe strane utrljajte začine koje volite. Da, i ljuta paprika dolazi u obzir!

3. Kad ste je lepo obukli u začine, stavite je u kesu za vakumiranje i položite u neku aluminijumsku posudu, da slučajno nešto ne iscuri. Sedam dana ostavite meso u frižideru da se marinira u sopstvenim sokićima, ali ne zaboravite da slaninicu okrenete bar jednom dnevno, kako bi se začini ravnomerno rasporedili.

4. E sad je vreme za dimljenje. Koristite roštilj koji ima poklopac i ventil na vrhu. Ugalj mora biti fino užaren, ali  vatra ne sme prići ni blizu vašoj slaninici. Pre nego stavite na roštilj malo rukom skinite višak začina da ne pregore. Dimite vašu slaninicu četiri sata. Dobro, traje, ali se isplati!

5. Kad je gotovo vratite je da prenoći u frižider i sutradan izrežite na tanke listiće. Pa onda u tiganj da zacvrči i eto uživancije!

Izvor: Super recepti

Možda će vas interesovati i ovo: