Nemojte prati piletinu pre kuvanja i pečenja!
SLUČAJ Britanca Pitera Klarka (79), koji je oprao pile pre stavljanja u rernu i potom doživeo teško trovanje, naterao je englesku Agenciju za standardizaciju hrane da izda saopštenje u kojem upozorava javnost da nipošto ne treba prati pileće meso pre pečenja.
Naime, većina piletine sa farmi, koje kupujemo u radnjama, sadrži na sebi kampilobakter, bakteriju koja može ozbiljno da naruši ljudsko zdravlje. Od nje godišnje, kako piše "Dejli mejl" oboli oko 280.000 Britanaca što je više od ešerihije koli, salmonele i listerije zajedno.
Zato piletinu pre kuvanja, pečenja, grilovanja ili pohovanja ne bi trebalo prati, jer kada to radite bakterija se sa kapljicama vode proširi na kuhinjske radne površine i može da zagadi i ostalu hranu. Dovoljno je da je dobro termički obradite.
Kampilobakter je bakterija koja izaziva gastrointestinalnu infekciju. Većina ljudi koja se inficira ovom bakterijom je bolesna 3 do 5 dana, ali u oko 20 posto slučajeva simptomi mogu trajati i do dve nedelje, pa i duže. Dešava se da su ljudi toliko bolesni da moraju ići u bolnicu.
Simptomi se javljaju tri do pet dana posle unošenja bakterije u organizam. U nekim slučajevima simptomi se mogu pojaviti posle samo jednog dana, ili tek posle 10 dana od dana kada je organizam bio izložen bakteriji. Najčešće se pojavljuje dijareja, bolovi u stomaku, premor, groznica, mučnina i povraćanje. Stolica može biti tečna i krvava.
Izvor: Novosti online