Odmah počnite da ih izbegavate: Ove namirnice povećavaju salo na stomaku

Odmah počnite da ih izbegavate: Ove namirnice povećavaju salo na stomaku

Salo na trbuhu najopakiji je neprijatelj dobrog izgleda ali i zdravlja. Najbrže se taloži a najsporije uklanja. Osim vežbi i promena životnih navika prvi sledeći korak u napadačkoj misiji je izbegavanje hrane koja 'hrani' salo najkritičnije zone, piše Elle. Donosimo pet najupornijih i najopasnijih uzroka stvaranja masnoća!

1.Gazirana pića

Jedna do dve čaše gaziranog pića dnevno uzrokuje do pet puta brže nakupljanje masnoća na predelu struka. Količina šećera u gaziranim pićima uzrokuje želju za hranom čime se stvara začarani krug, od ispijanja nezdravih sokova do prejedanja nepotrebnim zalogajima. Dijetalna bezakoholna pića usporavaju metabolizam i obiluju šećerima koji višak kalorija iz hrane pretvaraju u masnoće.

2. Namirnice bogate rafiniranim šećerom

Slatkiši, keks, različiti prelivi za salate i sendviče, suhomesnati proizvodi imaju malu hranjivu vrednost i prepuni su praznih kalorija koje utiču na rast nivoa glukoze u krvi. Rafinirani šećeri jedni su od najpoznatijih izvora jednostavnih ugljenih hidrata, koji podstiče telo da nakuplja masnoće u području abdomena.

3. Sir

Sir je odličan izvor kalcijuma, ali je i izvor visokog nivoa zasićenih masnoća. Čak i male količine sira mogu sadržavati polovinu preporučenog dnevnog unosa masti.

4. Alkohol

Alkoholna pića konzumirana na dnevnoj bazi itekako ostavljaju trag na obimu struka. Naime sve vrste pića namenjenih za uživanje usporavaju u telu proces sagorevanja masnoća i šećera i onemogućuju oksidaciju lipida.

5. Hrana koja sadrži previše soli

So ne sadrži kalorije, no ovaj najrasprostranjeniji začin uzrokuje nagomilavanje vode u telu, pojačava apetit i potrebu za pićima. So koju sami dodajemo u hranu možemo lako količinski regulisati ali problem je skrivena so koja se nalazi u prerađenoj hrani poput suhomesnatih proizvoda, u gotovim jelima te posebno u grickalicama.

Izvor: Stvar ukusa

Možda će vas interesovati i ovo: