ŠTA TREBA ZNATI O PEČENJU NA ROŠTILJU

ŠTA TREBA ZNATI O PEČENJU NA ROŠTILJU

Roštilj treba da bude dobro zagrejan da bi se površina mesa brzo zapekla i da hranljivi i aromatični sokovi ne bi iscurili.

Komadi mesa koji se u obliku šnicle peku na roštilju treba da budu ravni. Sve neravnine i ispupčenja brže će zagoriti pa nećete moći lepo i ravnomerno da ispečete komad.

Tvrde komade mesa treba pre pečenja omekšati u marinadi. Sem toga marinada u koju se meso stavlja začinjena je pa šnicla povlači u sebe finu aromu.

Meso treba izlupati i premazati uljem kojim se premazuje i rešetka.

Bela i svetla mesa moraju se peći na ravnomernoj temperaturi. 

Da bi meso bilo sočno, treba ga premazivati u toku pečenja tečnom masnoćom (uljem ili rastopljenom mašću).

Tamna mesa koja su po prirodi sočna, treba prvo zapeći na najjačoj vatri, a zatim nastaviti pečenje na normalnoj vatri.

Panirane sitne komade pecite na umerenoj vatri premazane sa malo ulja ili maslaca dok ne postanu zlatnožuti.

Meso za roštilj se ne soli, jer so izvlači sok iz njega i meso ostaje suvo. Izuzetak su ražnjići i pilići.

Na roštilju se može peći i povrće, pre svega ono čvrsto kao što je paradajz, celer, gljive. Ono se premazuje uljem, a paradajz s gornje strane treba razrezati u obliku krsta.

Veoma sočno povrće treba peći obmotano aluminijumskom folijom.

Veoma je ukusan krompir koji se posle kuvanja malo proprži na roštilju. Skuvan, oljušten i ohlađen krompir treba raseći po dužini, između polovina ubaciti deblji komad topljenog sira, premazati krompir uljem, posuti crvenom paprikom i biberom, umotati u foliju i sa strane roštilja peći oko 20 minuta.

Pečenje na roštilju u foliji ima dosta prednosti. Meso je mekše, sočnije i zadržava jači i bolji ukus. Postupak je u glavnim crtama ovakav: Folija se premaže uljem, stavi se ono Što se peče i sve se dobro uvije da sok ne bi iscurio. 

Može se peći i mešoviti sadržaj: 

-riba izmešana sa kolutovima luka 

-džigerica sa kockicama celera i nekoliko listića špenata. 

Prilikom serviranja folija se samo olabavi i jelo se iznosi na sto u njoj.

Ribe pre pečenja na roštilju mogu se posuti brašnom. Tada im je korica hrskavija. Potrebno ih je premazivati uljem i ne okretati dok se jedna strana ne zapeče.

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.