Tri jednostavna načina za uklanjanje pesticida s voća i povrća
Uživajte u voću i povrću bez straha od pesticida i bakterija.
1. Ispiranje i sušenje
Svi jako dobro znamo kako voće i povrće treba oprati u vodi pre konzumacije. Međutim, mnogo jači efekat imaćete ako namirnice nakon pranja dobro osušite.
Nakon što ste voće i povrće dobro isprali u mlakoj vodi, temeljno ga prebrišite čistom pamučnom krpom (za sudove).
Ova metoda idealna je za voće i povrće koje ima glatku koru poput jabuka, krušaka, tikvica, paradajza, krastavca i sl.
2. Namakanje
So je nekada služila kao konzervans, i ima snažan antibakterijski učinak. Ali, so može poslužiti i za pranje voća i povrća i uklanjanje pesticida s površine namirnica. Evo kako:
U veći lonac sipajte mlaku vodu i dodajte kašičicu soli pa kada se otopi, u lonac stavite namirnice, potopite ih i ostavite da se namaču par minuta. Ova metoda idealna je za zeleno lisnato povrće poput blitve, spanaća i zelja, brokolija i karfiola, ali ne i za gljive.
3. Sprej protiv pesticida
- 1 šoljica mlake vode
- 2 kašićice sode bikarbone
- 2 kašičice limunovog soka
Sastojke prelijte u bočicu s raspršivačem, dobro ih izmućkajte i poprskajte namirnice. Nakon što odstoji oko 5 do 10 minuta, isperite ga i voće i povrće možete pripremiti i sveže.
Sprej je idealan za zelenu salatu i radič, a možete ga koristiti za pranje svih namirnicama, osim gljiva.
Izvor: Zadovoljna