Trikovi zbog kojih ćete zavoleti kuvanje
Otkrivamo vam neke kulinarske tajne.
- Bosiljku možete produžiti svežinu ako ga u šoljici s vodom ostavite na sobnoj temperaturi.
- Kad pečete u dubokom ulju, hranu koju dodajete nekoliko minuta držite na viljušci uronjenu u ulje, pre nego što je spustite u tiganj. Na taj će se način malo zapeći i sprečićete lepljenje za dno tiganja ili ostalu hranu.
- Za bolje rezultate prilikom pečenja kolača jaja i maslac ostavite pola sata do sat vremena na sobnoj temperaturi kako bi se bolje razradili.
- Miris belog luka s prstiju možete ukloniti brzim i efikasnim trikom. Kako biste ga se rešili, 30 sekundi pod mlazom vode dobro trljajte ruke o kašiku od nerđajućeg čelika.
- Kako bi karfiol prilikom kuvanja zadržao belu boju, u vodu dodajte malo mleka i soli.
- Kad pravite krompir-pire, nakon što ga procedite vratite ga u vrući lonac, sklonite s vatre i pustite da se osuši u toploj posudi. Nakon toga gnječenjem i dodavanjem vode i mleka dobićete baršunastu teksturu.
- Kako biste prilikom ceđenja limuna ili pomorandže dobili što više soka, još neoguljeno voće valjajte minut-dva ispod dlana i nakon toga ga iscedite.
- Kako biste napravili savršenu supu od povrća umesto da sastojke odmah stavite u vodu, šargarepu, luk i paradajz prvo malo dinstajte na ulju ili maslacu. Na taj način ćete pojačati ukus.
- Svežinu povrću produžićete ukoliko ga omotate u vlažni papirni ubrus i stavite u plastičnu kesu, a tek onda u frižider. Neke salate tako bi trebalo da traju čak i četiri dana duže.
- Kako biste znali kad je ulje dovoljno vruće umesto da ubacujete komadiće hrane i čekate da počnu krčkati, u ulje stavite drvenu kašiku i ako se oko nje pojave mehurići - ulje je dovoljno zagrejano.
- Braon pirinač kuva se znatno duže nego beli, nekad čak i 45 minuta. Brže ćete ga skuvati ako ga noć ranije ostavite u vodi. Isti trik možete probati i s testeninom. Testeninu ostavite preko noći u vodi i nakon takvog namakanja nju bi trebalo kuvati 60 sekundi.
- Pre seckanja povrća na dasku za sečenje stavite malo soli. Na taj vam način klizavo povrće neće kliziti i lakše ćete ga seći.
Izvor: cafe.ba