Zlatna pravila za savršeno skuvanu testeninu

Zlatna pravila za savršeno skuvanu testeninu

Iako se kuvanje testenine čini kao jednostavan zadatak, postoji nekoliko trikova koje morate da znate.

Ako želite da vam testenina uvek ispadne savršeno, sledite ovih nekoliko jednostavnih, ali važnih saveta.

Nisu sve testenine jednake, probajte nekoliko testenina od nekoliko proizvođača i pronađite onu koja vam najviše odgovara.

Testenina je razigrana – potreban joj je prostor za slobodno kretanje. Jedna od najvećih grešaka koju možete napraviti je da stavite testeninu u premalu šerpu. Za pola kilograma testenine najbolje je uzeti šerpu od najmanje četiri litra. Neće vam trebati poklopac, jer se testenin kuva nepokrivena.

Takođe, testenina mora da se kuva u dosta vode kako se ne bi zalepila za dno šerpe u kojoj se kuva.

Dakle, u svu tu vodu treba dodati mnogo soli. Sama testenina je neslana, a najbolji način da se ravnomerno posoli je dodavanje soli u vodu.

Pre nego što dodate testeninu u vodu, morate je dovesti do punog ključanja. Mehurići ne bi trebalo da se slegnu ako promešate vodu. Nakon dodavanja testenine, promešajte je da se ne zalepi i pojačajte vatru da voda ponovo proključa što pre.

Potom sledi povremeno mešajte testeninu. Tri do četiri puta za oko 10 minuta biće dovoljno.

I poslednji savet, ali ne i najmanje važan jeste ne dodavanje ulja. Ako se pridržavate uputstava, testenina se neće lepiti, a dodavanje ulja samo će je podebljati, pa se sos posle neće dobro zalepiti za zidove testenine.

Možda će vas interesovati i ovo: