Da li je pica zdrava?

Da li je pica zdrava?

Pica je zdrava. I nije zdrava. Sve zavisi od sastojaka od kojih je napravljena i u kojoj količini je jedete.

Zavisno od vrste testa, količine sira i svega onoga što se stavi na testo, pica može da varira između nutritivno pristojnog i katastrofalnog obroka.

Čak i zdrave varijante pice imaju veću količinu soli iz paradajz sosa i sira, tako da ukoliko vodite računa o unosu soli - trebalo bi da picu jedete s oprezom. Naravno, veliku ulogu igra i veličina parčeta, kao i broj parčića koji pojedete.

Argumenti koji idu u korist pici je to što je izvor kalcijuma iz sira i veoma zdravog sastojka likopena, koji se nalazi u paradajzu. Podloga za picu napravljena od integralnog brašna, makar i pšeničnog, mnogo je zdravija od uobičajenog testa od belog brašna, pošto su integralne žitarice izvor vlakana i sporije se vare od rafinisanih žitarica.

Međutim, ono što stavite na picu značajno utiče na njenu nutritivnu vrednost. Kobasica i ekstra sir u velikoj meri povećavaju koncentraciju zasićenih masti, soli i kalorija, dok pica napravljena od tanjeg testa i posuta povrćem ima manje kalorija, masti i soli.

Smrznute pice mogu biti zgodno rešenje za večeru, ali i one variraju kada je u pitanju njihova hranljiva vrednost, zbog čega je bitno da pažljivo čitate deklaracije.

Kada su u pitanju deca i pica, jedno skorije istraživanje je utvrdilo da konzumiranje pice kod dece i adolescenata nije povezano sa povišenim unosom kalorija, masti i soli.

Studija je, međutim, ustanovila da pica koja se jede u fast-food restoranima ili kupuje kao školska "užina" ima najgori mogući efekat kada je unos kalorija u pitanju. Pica koja se jela i koja je pripremana u školama nije se značajno razlikovala po broju kalorija u odnosu na drugu školsku hranu.

Ako uživate u pici i ne možete bez nje, pokušajte da je spremate sami u kućnoj varijanti i od zdravijih namirnica, kao što su integralno brašno, poluobrani ili obrani sir i paradajz sos bez soli. I ne zaboravite da je prekrijete sa mnogo povrća, jer što je obojenija to je bolja.

Izvor: N1

Možda će vas interesovati i ovo: