Da li znate koju hranu ne smete da zamrzavate?

Da li znate koju hranu ne smete da zamrzavate?

Zapamtite da kada hrane jedna stavite u zamrzivač, ona više nikada neće imati potpuno jednak ukus. No, neke namirnice će imati užasan ukus, uzrokovati probavne smetnje ili eksplodirati unutar zamrzivača.

Jaja

Jaja u zamrzivaču mogu da pukne i otpustiti opasne bakterije. Čak i ako ne puknu i ne naprave nikakav nered, jaja će biti takvog ukusa koji vam se sigurno neće svideti.Nemojte zamrzavati sirova jaja niti termički obrađena, kao ni sosove na bazi jaja (majonez).

Namirnice sa visokim procentom vode

To su lubenica, jabuke, celer, breskve i krastavci. K ada ih jednom odmrznete, oni neće biti niti istog oblika, niti približno sličnog ukusa. Takođe, ako već imate sveže namirnice, iskoristite ih odmah.

Mlečne proizvode

Mleko, meki sirevi i jogurt će se, kada jednom se odmrznu, potpuno zgrudati.Odvojit će se mast od vode, a tekstura će biti potpuno neprepoznatljiva, kao i ukus. To sigurno nije nešto što želite da jedete.

Odmrznuto meso i morski plodovi

Staviti piletinu i zamrzivač je potpuno uredu. No, odmrznuti ju pa ju opet vratiti u zamrzivač je nešto sasvim drugo. U međuvremenu će se na namirnicu nakupiti puno bakterija, a vi ćete im dati puno vremena da se množe.

Izvor: centarzdravlja.rs

Možda će vas interesovati i ovo: