Da li znate šta je šenon? Sjajan je za pire i pun vitamina C
Da li znate šta je šenon? Sjajan je za pire i pun vitamina C

Da li znate šta je šenon? Sjajan je za pire i pun vitamina C

Ako ste na pijaci ili u prodavnicama videli povrće nalik na karfiol, a malo i brokoli, neobičnih šiljastih vrhova, verovatno je reč o šenonu.

Šenon ili romanesko, kako mu je internacionalno ime (Amerikanci ga pak zovu „Broccoflower“), vrsta je povrća koja spada u porodicu kupusa, a često se naziva i romanesko brokoli ili romanesko karfiol, piše Index.

Karakterističan je po svom neobičnom geometrijskom izgledu, najčešće je svetlozelene boje, no ona uglavnom varira od svetlozelene do svetložute, zavisno od zrelosti i biljke, i sastoji se od puno malih piramidalnih cvetova koji su složeni u spiralnom obliku. Ukus šenona je kombinacija brokolija i karfiola.

Šenon je prvo počeo da se uzgaja u regiji Lacio u Italiji u 16. veku. Smatra se da su lokalni poljoprivrednici ukrštali povrća i uzgajali različite varijante karfiola i brokolija kako bi dobili karakterističan izgled i ukus. Šenon (romanesko) je hibrid između karfiola i brokolija, iako se često smatra varijantom karfiola.

Kako pripremiti šenon?

Može se pripremati na sličan način kao i brokoli ili karfiol. Možete ga kuvati, dinstati i peći u rerni. Najjednostavniji način pripreme šenona je kuvanje cvetova i posluživanje kao prilog uz meso. Slično pripremi pirea od krompira ili karfiola, šenon takođe možete skuvati, zgnječiti i dodati buter, mleko ili pavlakou, kao i začine, kako biste napravili kremasti pire.

Pečeni šenon takođe je vrlo ukusan. Cvetove možete preliti maslinovim uljem, začiniti te ih peći u rerni dok ne postanu zlatni i meki iznutra. Može se koristiti i kao glavni sastojak u pripremi kremaste čorbe. Skuvajte ga zajedno s drugim povrćem i začinima, a zatim sve izblendajte u ukusnu krem supu.

Možda će vas interesovati i ovo: