Kraj rasprave: Ovo je najbolji oblik testenine – specijalno je dizajniran da zadrži više sosa

Kraj rasprave: Ovo je najbolji oblik testenine – specijalno je dizajniran da zadrži više sosa

Sa svojom jednostavnom mešavinom sastojaka i visokom nutritivnom vrednošću, nije čudno što je testenina jedna od najpopularnijih namirnica na svetu. Ima je u različitim oblicima i svako ima omiljeni, onaj koji najradije bira.

Ali, koji bi bio objektivno najbolji oblik da zadrži sos? MailOnline se za odgovor obratio sajtu ChatGPT i došao je do nekih zanimljivih rezultata.

Na vrhu liste bio je cascatelli, relativno nova testenina iz Amerike zakrivljenog oblika i karakterističnih nabora, specijalno dizajnirana da zadrži sos.

Izgleda ovako:

testenina-sos.jpg

U vrhu liste su i špageti, penne i pasta farfalle koja izgleda kao mašnica – ali stručnjaci tvrde da mnogo zavisi i od vrste sosa.

„Kremasti sosevi se obično bolje slažu sa širim, ravnijim oblikom“, rekla je za MailOnline dr Ema Beket, naučnica za hranu i ishranu sa Univerziteta u Njukaslu u Australiji.

„Blaži sosevi na bazi ulja obično idu uz duže tanje rezance ili izuvijane tako da se sos zalepi. Šuplji oblici su za supe, blaže soseve ili pečena jela, a oni veći dobro idu i sa bogatijim sosevima.“

„Neki ljudi su veoma strogi oko toga koja pasta ide uz koji sos, ali u redu je eksperimentisati kako biste pronašli svoju omiljenu pastu“, izjavila je Ema.

Cascatelle se otprilike prevodi sa italijanskog kao „mali vodopadi“, a pogled na njihov oblik otkriva zašto.

Jedinstveni dizajn se sastoji od ravne, ali zakrivljene trake sa naborima sa obe strane, stvarajući ono što je opisano kao „korito za sos“. Cascatelli je 2021. godine izmislio američki podkaster za hranu Dan Pašman sa specijalnom svrhom da bolje zadrži sos.

Špageti su na drugom mestu jer su „savršeni za umotavanje i držanje sosa“, a treći je trakasti fetučini – testenina koja je dugačka baš kao špageti, ali ima širu i ravniju površinu. Fetučini takođe ima hrapavu teksturu, koja sprečava sos da sklizne.

Mnogima favorit, penne, našao se na četvrtom mestu, a sledi ga rigatoni – oba su cilindrična i pružaju mesta za držanje sosa u sebi.

Poslednji na listi bio je farfalle, u obliku mašnica ili krila leptira, za koji je ChatGPT rekao da ima jedinstven dizajn koji „drži lakše soseve i često se koristi u salatama od testenina“.

Posebno je pomenuta i orechiette, testenina koja je dobra za gušće soseve.

Iako se smatra da testenina dolazi iz Italije, mnogi tvrde da zapravo potiče iz Kine. Prema legendi, venecijanski trgovac Marko Polo je doneo testeninu u Italiju nakon posete azijskoj zemlji u 13. veku. Arheolozi su takođe pronašli dokaze koji sugerišu da je centralna Azija možda jela rezance hiljadama godina.

Izvor: nova.rs

Možda će vas interesovati i ovo: