PASTE - UKRATKO

PASTE - UKRATKO

Paste se sa velikom lakoćom može pretvoriti u jeftine, raznovrsne, zdrave i ukusne obroke.

Imena

Pasta se može naći u stotinama različitih oblika, koji su uglavnom poznati po italijanskim nazivima. Bukvalni prevodi ovih imena ukazuju na oblik paste: kaneloni ili cevčice, konkilje ili školjke, fusili ili vretena, djemeli ili blizanci, lingvini ili jezičci, pene ili pera, ravioli ili repice (punjeno testo), špageti ili niti, taljatele ili trake, tortelini ili pitice i vermičele ili crvići (malo tanji špageti).

Koji oblik i kada?

Biranje prave paste za određeni sos predstavlja uobičajenu dilemu. Srećom, nema strogih pravila. Pomoći će vam ako zapamtite da pasta u obliku šupljih cevčica, kao što su pene ili rigatoni, dobro ide uz gušće sosove i sosove sa krupnijim sastojcima, dok tanja i ravna pasta, kao što su lingvini i fetučini, bolje idu uz glatke kremaste sosove.

Sveža ili gotova?

Sveža pasta obično apsorbuje više sosa od gotove. To treba uzeti u obzir jer sveža pasta može da se raspadne kada se služi uz sos od paradajza, ali savršeno ide uz jednostavan pesto sos. Sveža pasta je mekša od gotove i ne zadržava svoj oblik prilikom kuvanja. Zbog toga je bolje koristiti gotovu pastu za jela sa krupnijim sastojcima, kao što su jela sa morskim plodovima, ili sosovima od povrća.

Brašno

Pasta se pravi od kombinacije vode i brašna, često je obogaćena jajima ili uljem. Potražite pastu napravljenu od tvrde pšenice, jer se smatra da je brašno dobijeno od nje najbolje za pravljenje paste. Ako ste alergični na gluten, postoji veliki broj različite paste koja se pravi od pirinča, krompira, kukuruza ili heljde.

Čuvanje

Gotova pasta ima rok trajanja do 6 meseci, ako se čuva u hermetički zatvorenom pakovanju na tamnom mestu, zaklonjenom od sunčeve svetlosti. Sveža pasta može se držati u frižideru do 5 dana, ili u zamrzivaču do 4 meseca, ako je dobro upakovana u dvostruki plastični omotač. Zamrznutu pastu ne treba odmrzavati, već staviti direktno iz zamrzivača u ključalu vodu.

Količina

Koliko paste treba da skuvate? Po pravilu muškarci jedu više od žena, a odrasli više od dece. Ipak, uvek je bolje skuvati malo više nego dovoljno. Možete slediti sledeća okvirna uputstva:

Predjelo: sveža pasta 60-80 g po osobi, gotova pasta 90-100 g po osobi

Glavno jelo: sveža pasta 100-125 g po osobi, gotova pasta 125-150 g po osobi

Kuvanje paste

Pasta se veoma jednostavno kuva. Kao prvo, potrebna vam je šerpa odgovarajuće veličine u kojoj ćete prokuvati vodu. Ako je šerpa suviše mala, pasta će se slepiti i zalepiti za dno šerpe. Ako kuvate pastu u slanoj vodi, nemojte dodavati so dok voda ne proključa, jer neslana voda mnogo brže dolazi do tačke ključanja. U poklopljenoj šerpi voda će takođe brže proključati. Kada voda proključa, dodajte pastu i promešajte je nekoliko puta. Poklopite šerpu i pustite je da ponovo dođe do tačke ključanja. Čim ponovo proključa sklonite poklopac, jer će inače voda pokipeti. Pastu kuvajte dok ne bude al dente, što je italijanski izraz za ‘zube’. To znači da pasta treba da smekša, ali da i dalje bude čvrsta.

Kada je pasta kuvana stavite je u veliku metalnu cediljku da se ocedi. Nema potrebe da je prelijete hladnom vodom, osim ako planirate da je koristite za salatu od paste. Nemojte suviše da je ocedite jer će postati lepljiva.

Pastu treba poslužiti čim je kuvana – ako je ostavite da stoji formiraće čvrstu masu. Ako pravite salatu od apste i morate da ohladite pastu, ubacite i malo maslinovog ulja da bi ostala razdvojena. Najbolje bi bilo pripremiti sos pre nego što je pasta kuvana.

Vreme kuvanja zavisi od proizvođača. Stoga obavezno pročitajte uputstva proizvođača na pakovanju. Sveža pasta se kuva kraće i ne sme se prekuvati, jer će se inače raspasti. Kada su kuvani, sveži njoki će isplivati na površinu šerpe i treba ih izvaditi iz šerpe francuskom kašikom.

Možda će vas interesovati i ovo: