Italijanski kuvar otkrio je tajnu savršene karbonare, ovaj korak se mora paziti
Italijanski kuvar otkrio je tajnu savršene karbonare, ovaj korak se mora paziti

Italijanski kuvar otkrio je tajnu savršene karbonare, ovaj korak se mora paziti

KARBONARA je poznato italijansko jelo čiji su glavni sastojci špageti, jaja, pekorino romano sir i gvancijale, a iako se jede širom sveta, često se greše u pripremi testenine karbonare. Naime, mnogima se dešava da im se jaja ili prekuvaju ili ostanu sirova, što im pokvari ceo obrok.

Ali to se može sprečiti. Italijanski kuvar Maks Mariola je na svom TikToku otkrio tajnu kako da se napravi savršena karbonara – u šta sve ulaze sastojci, ali i kako da se tačno napravi, da se jaja ne pretvore u kajganu ili da ostanu nedovoljno termički obrađene.

Savršena pasta karbonara

Biće vam potrebni špageti, guancijale ili slanina od svinjskog obraza, sir Pecorino Romano, jaja i biber. Za početak ćete iseći i propržiti slaninu, prokuvati vodu za testeninu, malo posoliti i unutra dodati špagete.

U posebnoj posudi pomešaćete jedno celo jaje i dva žumanca, rendani sir i biber i dobro promešati da dobijete kremastu teksturu. Stavite komade slanine na tanjir, procedite mast u kojoj se slanina pržila i u tu mast stavite testeninu koja ne sme da bude prekuvana, već al dente. Dodajte malo vode u kojoj se kuvala testenina i dobro promešajte.

Sada dolazi teži deo - šta je sa jajima? Da li će biti dovoljno termički obrađena? Hoće li biti previše tečno? Hoće li se pretvoriti u omlet? Da bi sve ovo sprečio, ovaj Italijan ima odličan trik. Stavite testeninu u jaja koja ste pomešali sa sirom i tu činiju stavite preko lonca sa ključalom vodom.

Sada sve dobro promešajte i tako ćete moći da kontrolišete svaki korak. Zahvaljujući temperaturi, jaja će biti dovoljno termički obrađena da ne budu sirova i ostanu kremasta, a temperatura nije toliko jaka da se jaja pretvore u kajganu. Na kraju servirate testeninu sa slaninom i dodate još malo rendanog sira – i to je sva mudrost.

Možda će vas interesovati i ovo: