Hortobágy palačinke

Hortobágy palačinke - Savršeni mađarski specijalitet

Jedan od savršenih mađarskih specijaliteta koji je zapravo nastao kao marketinški trik – prvi put su predstavljeni na Svetskom sajmu u Briselu 1958. godine, a nazvani su po mađarskom regionu Hortobađ. Ovi paketići za palačinke su sočni, punjeni mesom i preliveni ukusnim sosom od pavlake.

Sastojci

Palačinke
130 grama običnog brašna
¼ kašičice soli
2 jaja
120 ml mleka
120 ml gazirane vode
30 g rastopljenog putera

Punjenje
400 g junetine, iseći na kockice
2 kašike masti
1 glavica crvenog luka
300 ml pavlake
Soli po ukusu
Crni biber, sveže mleveni
3 kašike slatke crvene paprike
1 kašičica brašna
Peršun, sitno iseckan

Priprema

Palačinke

Prvo pripremite palačinke tako što ćete u velikoj činiji pomešati brašno, so i jaja. Postepeno dodajte mleko, pa mineralno, sve vreme mešajući pjenjačom dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte puter, dobro promešajte i ostavite smesu u frižideru oko 20 minuta.

Zagrejte tiganj, dodajte malo ulja i počnite da pečete palačinke. Neka mera za svaku palačinku bude jedna kutlača za supu – dodajte je u tiganj i kružnim pokretima ravnomerno rasporedite smesu po tiganju. Pecite ih po 2 minuta sa svake strane. Na ovaj način bi trebalo da dobijete oko 12 palačinki.

Punjenje

Kada ste ispekli palačinke, možete pripremiti i fil. Meso operite i iseckajte na manje kockice. U tiganju zagrejte mast i propržite luk dok ne postane providan, pa dodajte seckano meso i pržite ga na jakoj vatri, često mešajući, 2 do 3 minuta.

Sklonite šerpu sa ringle, dodajte papriku, posolite i pobiberite, poklopite i vratite na šporet. Krčkajte na laganoj vatri dok meso ne omekša, nakon čega ćete ga izvaditi iz tiganja, a mast ostaviti u tiganju jer će vam kasnije trebati. Meso malo izgnječite viljuškom.

U maloj činiji pomešajte kašičicu brašna i dve kašike pavlake. Dobro promešati, pazeći da nema grudvica, pa dodati u tiganj sa mesnom masnoćom. Pustite da provri, pa dodajte ostatak kreme i dobro promešajte. Odvojite dve kašike gotovog sosa i umešajte u meso koje ste prethodno izgnječili viljuškom.

Sada možete da uključite rernu na 200 stepeni da se zagreje dok punite palačinke. Filujte ih mešavinom mesa i kajmaka, pa urolajte tako da ih prvo zatvorite sa strane, pa umotajte da fil ne ispadne ili iscuri. Dok ih punite, stavite u posudu za rernu, prelijte preostalim krem sosom i stavite u rernu.

Pecite palačinke do zlatno smeđe boje, oko 10 minuta. Pre serviranja pospite ih seckanim peršunom. Poslužite toplo.

Možda će vas interesovati i ovo: