Piletina u sosu od belog luka

Piletina u sosu od belog luka

Potrebno: 

  • 15 češnjeva belog luka, neoljuštenog 
  • so i sveže mleven crni biber 
  • 2 supene kašike maslinovog ulja 
  • 30 g neslanog maslaca 
  • 4 pileća bela mesa, s kožom 
  • 1 lovorov list 
  • 450 ml suvog sajdera 
  • 200 ml jabukovog soka 
  • 200 ml punomasne pavlake 
  • 1 supena kašika listova timijana 

Priprema:

Zagrejte pećnicu na 180˚ C (plin 4). Kuvajte četiri minuta cele, neoljuštene češnjeve belog luka u šerpi ključale slane vode. Ocedite ih, prohladite pa oljuštite i odložite. 

Zagrejte ulje i maslac u vatrostalnoj posudi. Kad zapršte, stavite piletinu kožom nadole pa je pržite 4-5 min. ili dok se ne ureši. Okrenite je pa ubacite češnjeve luka, lovorov list, sipajte sajder i jabukov sok. Poklopite pa prebacite u pećnicu na 20–25 min. ili dok se piletina sasvim ne ispeče. 

Izvadite piletinu iz posude. Izvadite i bacite polovinu češnjeva belog luka. Preostali sok pustite da proključa. Viljuškom izgnječite beli luk u tom soku pa kuvajte dok tečnost delimično ne ispari i malo se zgusne. 

 

Sipajte pavlaku, po ukusu posolite i pobiberite pa krčkajte minut. Vratite piletinu u sos pa je zalijte njime; dodajte listove timijana i odmah služite.

Možda će vas interesovati i ovo: