Piletina u sosu od belog luka
Potrebno:
- 15 češnjeva belog luka, neoljuštenog
- so i sveže mleven crni biber
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- 30 g neslanog maslaca
- 4 pileća bela mesa, s kožom
- 1 lovorov list
- 450 ml suvog sajdera
- 200 ml jabukovog soka
- 200 ml punomasne pavlake
- 1 supena kašika listova timijana
Priprema:
Zagrejte pećnicu na 180˚ C (plin 4). Kuvajte četiri minuta cele, neoljuštene češnjeve belog luka u šerpi ključale slane vode. Ocedite ih, prohladite pa oljuštite i odložite.
Zagrejte ulje i maslac u vatrostalnoj posudi. Kad zapršte, stavite piletinu kožom nadole pa je pržite 4-5 min. ili dok se ne ureši. Okrenite je pa ubacite češnjeve luka, lovorov list, sipajte sajder i jabukov sok. Poklopite pa prebacite u pećnicu na 20–25 min. ili dok se piletina sasvim ne ispeče.
Izvadite piletinu iz posude. Izvadite i bacite polovinu češnjeva belog luka. Preostali sok pustite da proključa. Viljuškom izgnječite beli luk u tom soku pa kuvajte dok tečnost delimično ne ispari i malo se zgusne.
Sipajte pavlaku, po ukusu posolite i pobiberite pa krčkajte minut. Vratite piletinu u sos pa je zalijte njime; dodajte listove timijana i odmah služite.