Sataraš
Potrebno:
- 1 patlidžan
- 1 paradajz
- 1 crni luk
- 1 paprika
- 1 tikvica
- 1,5 dcl belog vina
- 2-3 žlice pasata
- začini (so, biber, crvena ljuta paprika, biljni dodatak jelima)
- 1 jaje
Priprema:
Oguliti,oprati i na sitne kockice narezati patlidžan. Staviti ga na tanjir i posoliti te pustiti da tako stoji cca 20min
Blanširati jedan veći paradajz, oguliti i izrezati ga na kockice. U međuvremenu na sitne kockice izrezati luk, papriku i tikvicu.
Na zagrijano ulje staviti luk i papriku i dinstati minutu, a zatim dodati patlidžan i tikvicu te nakon što povrće malo omekša dodati paradajz i dinstati još 2 minute. Začiniti po volji.
Dodati 1,5dcl belog vina i 2-3 kašike paraajz pirea te 1 dcl vode. Kuvati uz povremeno mešanje dok povrće skroz ne omekša. Dodavati vodu tekom kuvanja (po potrebi). Kad je povrće gotovo, razmutiti jedno jaje i politi po vrhu te dobro promešati i kuvati još 1 minutu