Njoki zapečeni sa povrćem u bogatom, aromatičnom sosu od paradajza - jelo koje izgleda kao da ste se potrudili mnogo više nego što zapravo jeste. Kao i u svakom receptu sa njokama - preporučujemo vam da napravite domaće njoke. Ukusnije su, a prave se veoma lako.
Recept za zapečene njoke sa povrćem
Sastojci
Njoke 500 g
Crni luk 1 glavica
Beli luk 2 čena
Crvena paprika 1
Tikvica 1
Šampinjoni 200 g
Paradajz sos 400 ml
Paradajz pire 1 kašika
Pavlaka za kuvanje 150 ml
Maslinovo ulje po potrebi
So, biber, origano, bosiljak po ukusu
Kačkavalj ili mocarela 150-200 g
Svež bosiljak za dekoraciju (opciono)
Priprema
Na malo maslinovog ulja propržite sitno seckan crni luk dok ne omekša. Dodajte beli luk, iseckane pečurke, papriku i tikvicu i sve to dinstajte 10ak minuta.
Sipajte pasirani paradajz, dodajte so, biber, origano i bosiljak. Ako želite kremastiji sos, umešajte pavlaku za kuvanje. Sve to zajedno kuvajte još 5 minuta.
Njoke nije potrebno kuvati - direktno ih umešajte u sos i sve prebacite u vatrostalnu posudu. Preko pospite narendani sir (kačkavalj ili mocarelu). Pecite 20-25 minuta na 200°C, dok se sir lepo ne otopi i porumeni.
Po želji pospite svežim bosiljkom i služite toplo.
