Salata sa lignjama i belim vinom

Sastojci
Potrebno je:

800 g lignji
2 čaše kisele paprike
1 šaka mix maslina (crnih i zelenih)
1 srednja glavica crvenog luka
Preliv:

1 rakijska čašica vode od kuvanih lignji
1 rakijska čašica belog vina
1 rakijska čašica vinskog sirceta
1 rakijska čašica maslinovog ulja
1/2 kašičice mlevenog belog bibera
1/2 kašičice morske soli
1/2 kašičice origana
1/2 kašičice ruzmarina
1/2 veze svežeg peršuna
Priprema

Najpre obariti lignje i ostaviti ih da se proglade. Prohladjene lignje iseći na kolutove. Isto to uraditi i sa paprikom, lukom i maslinama. Sve izmešati u istoj posudi.Salata sa lignjama i belim vinom
Preliv: Napraviti preliv tako što je potrebno sve sjediniti od sastojaka i ostaviti ga pripremljenog par minuta da odstoji pre zalivanja i sjedinjavanja sa salatom da bi otpustio sve arome začinskog bilja. Nakon što odstoji zaliti salatu i dobro je izmešati u više navrata. Prebaciti salatu u željenu činiju i preliti je sa preostalom tečnošću. Služiti hladno.Salata sa lignjama i belim vinom

izvor:recepti.com

Ljubičasta salata

Sastojci za 1 Osoba/e

30 ml limunovog soka
200 g ljubičastog kupusa
3 g soli
150 g šargarepe
100 g crvenog luka
15 ml maslinovog ulja

Započni pripremu

Iseckajte ljubičasti kupus i luk po želji, oljuštite šargarepu i isecite je na tanke trake. Posolite i dodajte malo maslinovog ulja i limunovog soka. Servirajte i uživajte u ovoj salati!

Avokado sa pesto sosom

Sastojci za 2 Osoba/e

3 g mirođije
2 kom. avokada
3 kom. peršuna
150 ml pesto sosa
3 g soli

Započni pripremu

Iseckajte avokado po želji. Dodajte mu pesto sos, posolite, začinite peršunom i mirođijom. Uživajte u ovom obroku! Prijatno!

izvor:maxi.rs

Salata sa dimljenim lososom, avokadom i mangom

Sastojci za 2 Osoba/e

1 kom. avokada
1 kom. manga
400 g dimljenog lososa
50 g pirinča

Započni pripremu
Skuvajte pirinač sa solju. Isecite mango i avokado i servirajte sa dimljenim losom. Začinite po želji i dodajte pirinač. Uživajte u ovom brzom i lakom obroku! Prijatno!

izvor:maxi.rs

Mleveno meso sa narandžom

Sastojci za 2 Osoba/e

100 g čeri paradajza
300 g mlevenog mesa
1 kom. narandže
100 g zelene salate

Započni pripremu

Na nauljenom tiganju izdinstajte crni luk, pa stavite i mleveno meso, posolite, pobiberite, dodajte malo vegete i aleve paprike. Oljuštite narandžu, isecite čeri paradajz i operite zelenu salatu. Servirajte i uživajte u ovom obroku!

izvor:maxi.rs

Papaja salata

Sastojci za 3 Osoba/e

2 kom. bibera
50 g zelene boranije
100 g crvenog luka
100 g čeri paradajza
30 g kikirikija
5 g korijandera
10 ml limunovog soka
5 g listova nane
200 g papaje
15 ml maslinovog ulja
2 g šećera
3 g soli

Započni pripremu

Stavite boraniju da se dinsta sa crnim lukom. Očistite unutrašnjost papaje i isecite je na tanke listiće. Prelijte maslinovim uljem, sokom od limuna, posolite, pobiberite, stavite kašičicu šećera. Dodajte kuvanu boraniju, potom i ostale začine i servirajte. Prijatno!

izvor:maxi.rs

Salata sa rukolom i pomorandžom

Sastojci za 1 Osoba/e

200 kom. narandže
50 g rukole

Započni pripremu

Isecite očišćene pomorandže kao na fotografiji i operite rukolu, a potom servirajte. Uživajte u ovoj brzo pripremljenoj salati. Prijatno!

 

Salata sa cveklom, šunkom i jajima

Sastojci za 2 Osoba/e

1 kom. cveklе
3 kom. jaja
5 g soli
200 g praške šunke
3 g vegete

Započni pripremu

Na dno tegle stavite narendanu šunku, a potom narendanu cveklu iz konzerve. Skuvajte tri jaja i stavite preko cvekle žumanca koja ste izgnječili kroz cediljku. Posolite i začinite vegetom. Stavite na kraju iseckani mladi luk i uživajte u salati. Prijatno!

izvor:maxi.rs

Prokelj sa slaninom

Sastojci za 3 Osoba/e

3 kom. bibera
400 g prokelja
200 g slanine
5 g soli

Započni pripremu

Izdinstajte prokelj u slanoj vodi. Zasebno ispržite komadiće slanine na malo ulja. Ocedite prokelj, pomešajte sa slaninom, posolite, pobiberite, servirajte i uživajte u ovom obroku! Prijatno!

izvor:maxi.rs

Salata sa škampima, papajom i zelenom salatom

Sastojci za 1 Osoba/e

3 kom. bibera
200 g papaje
300 g škampi
5 g soli
200 g zelene salate

Započni pripremu

Očišćene škampe izdinstajte na ulju. Posolite i pobiberite. Očišćenu papaju izrendajte i dodajte opranoj zelenoj salati. Servirajte i uživajte u salati. Prijatno!

izvor:maxi.rs

Salata sa gorgonzolom

 
 
Sastojci za 1 Osoba/e

200 g gorgonzola sira
10 ml maslinovog ulja
200 g šargarepe
3 g soli
200 g zelene salate
 
Započni pripremu
Operite listove zelene salate, dodajte oljuštenu i iseckanu šargarepu. Isecite gorgonzolu. Sve promešajte, dodajte malo maslinovog ulja i začina. Uživajte u ovom laganom obroku! Prijatno!
 
izvor:maxi.rs

Tuna salata sa grilovanim povrćem i jajima

Sastojci za 2 Osoba/e

2 kom. jaja
2 kom. paprike
100 ml paradajz sosa
200 g paradajza
200 g tikvica
160 g tunjevinа

Započni pripremu

Isecite paradajz, papriku, tikvicu i propržite u gril tiganju. Skuvajte jaja. Zatim spojite tunjevinu sa grilovanim povrćem, preko stavite paradajz sos i preko nasečena kuvana jaja. Uživajte u ovom brzom i zdravom obroku.

izvor:maxi.rs

Kinoa sa krastavcima i leblebijama

Sastojci za 1 Osoba/e

100 g crnog luka
100 g krastavca
30 g leblebija
100 g kinoa
5 g soli

Započni pripremu
Stavite kinou sa vodom da proključa, pa kada upije svu vodu, nakon 15 minuta, posolite. Za to vreme ispržite leblebije u tiganju i isecite krastavac i crni luk na kolutove. Kada je kinoa gotova, servirajte, stavite preko krastavac, luk, leblebije i uživajte u ovom obroku! Prijatno!

izvor:maxi.rs

Salata sa nudlama

 

Sastojci za 1 osoba/e

  • 3 kom. bibera
  • 10 ml maslinovog ulja
  • 100 g pirinčanih rezanaca
  • 150 g paradajza
  • 150 g pasulja
  • 150 g kravljeg sira
  • 5 g soli
  • 200 g zelene salate

Započni pripremu

Nudle skuvajte u slanoj vodi. Operite zelenu salatu, očistite je, isecite paradajz, dodajte pasulj iz konzerve, sir i oceđene nudle. Posolite, pobiberite i začinite maslinovim uljem. Servirajte. Prijatno!

Pileća salata sa kikirikijem

Pileća salata sa kikirikijem i susamom, dobar proveren recept za hladno predjelo. Salatu moćete služiti sa slanim krekerima ili puniti mini princes krofnice.

Sastojci:

600g belog mesa
150g slanog pečenog kikirikija
100g susama
400 gr majoneza (opciono)
2 male pavlake
so

 Priprema:
Belo meso skuvati, grubo iseći na nekoliko komada, pa uzeti među dlanove i trljati dok se ne dobijete grublju končastu masu ili ih iscepkati. tako uraditi sa pola smese a pola iseći na kockice. Susam propržiti na 2 kašike ulje dok ne porumeni u tiganju. Kikiriki staviti u jaču kesu, pa tučkom grubo usitniti ili izblendirati. Spojiti sve sastojke, dodati so po potrebi i dobro ohladiti. Salata je redja, ali se stajanjem u frižideru lepo stegne. Salati možete dodati kukuruz šećerac, barenu šargarepu

izvor: domacirecepti.net

Salata od jaja

Salata ili prilog? Može oba. Uz dodatak krompira i šunke može da bude i ceo obrok.
Sastojci:

6 jaja, tvrdo kuvana, 2 cela i 4 belanca
1 kašika senfa
1 kašika jogurta
1 kašika majoneza
1 kašika maslinovog ulja
1/4 šolje iseckanog crnog luka
sso i biber po ukusu
Priprema:

Jaja odvojte, belace od žumanca, pa iseckajte dva cela i 4 belanca na kockice.
Pomešajte senf, jogurt, majonez i maslinovo ulje. Dodajte luk, jaja i začine pa pažljivo promešajte.

Ostavite bar sat vremena u fižideru pre serviranja.

izvor: domacirecepti.net

PIKANTNA TACO SALATA SA JUNETINOM

Hladna testenina ume da bude zaista jako ukusna ako je pripremite na pravi način. Iako deluje da je to samo mešanje sastojaka, ipak treba uneti malo razmišljanja. Pikantna taco salata je savršen primer!

Nije preproučljivo da u ovakve obroke stavljate kremaste soseve koji su na bazi pavlake, na primer. Ali, zato je jako preproučljivo da ubacite povrće koje ima onaj “hrsk” efekat, tipa krastavca ili icebearg salate. Uglavnom je dobro da budu pikante i da budu blago kremaste, tek toliko da sve zajedno bude jedna celina.

Ova divna kombinacija koju vidite na slikama inspirisana je meksikom i onim njihovim hrskavim pikantnim takosima. Pre nekog vremena sam objavila recept za takose, baš sam koristila istu meksičku mešavinu povrća iz Premia asortimana.

Koristite kratku testeninu tipa penne i neka bude od durum pšenice jer je takva testenina prvo kvalitetnija a drugo, bolje se drži nakon kuvanja – ne slepljuje se i ostaje pravilnog oblika. I nikako je nemojte prekuvati, držite se uputstva sa pakovanja ?

I na kraju obavezno dodajte jedan tajni “hrsk” sastojak da biste imali potpuni meksikana doživljaj. Izmrvite tortilja čips i sve izmešajte i nikome ništa ne pričajte. Ako neko čuje da ste stavili čips u pastu, ne piše vam se dobro ?

sastojci:

400 g mlevene junetine
1 kašika maslinovog ulja
½ glavice crvenog luka
1 čen belog luka
250 g Premia Penne Rigate
250 g Premia smrznute Meksičke mešavine
šaka Premia tortilja čipsa
100 g čeri paradajza
100 g krastavca
100 g icebearg salate
150 g sosa za pastu na bazi paradajza
So, po potrebi
½ kašičice sveže mlevenog bibera
1 kašičica čili paprike
1 kašičica sitno seckanog svežeg peršuna

Priprema:

Na malsinovom ulju propržite crveni i beli luk sa malo soli, toliko da omekšaju. Dodajte mleveno meso i pržite da meso postane braonkasto. Pustite da jednom ili dvaput meso uhvati za dno šerpe, zatim dodajte malo vode i kuvajte dok voda ne ispari. Na kraju začinite sa još soli ukoliko je potrebno pa dodajte i malo bibera i malo čilija. Ostavite sa strane.

U dosta posoljene kipuće vode skuvajte penne prema uputstvu sa pakovanja. Zatim ih procedite i ostavite sa strane. Nemojte ih ispirati (zapravo, to nemojte nikada raditi) i nemojte ih prelivati uljem. Ako se desi da se testenine slepe, to možete rešiti sa nekoliko kašika vode i sa malo mešanja.

Smrznuto povrće skuvajte u kipućoj posoljenoj vodi. Kada omekša, procedite ga i ostavite sa strane. A za to vreme iseckajte krastavac, iceberg salatu i paradajz. U većoj činiji pomešajte skuvanu pastu, meso, skuvano povrće, svežu salatu, začine, sos od paradajza i izmrvljeni tortilja čips. Sve dobro izmešajte pa ostavite da stoji 10-ak minuta. Zatim, ponovo dobro izmešajte i poslužite ili stavite u frižider do služenja.

izvor: milinkuvar.com

 

 

 

Pileća salata sa jajima

Sjajna pileća salata koja može da posluži kao večera ili doručak. Piletina i šampinjoni su uvek odlična kombinacija.

Sastojci:

1 celo pile
1 kašika senfa
1 pavlaka
1 tegla pečuraka, količinski toliko, možete uzeti i sveže pa ispržiti
1 tegla majoneza, oko 700 gr al ja stavim manje a povećam količinu pavlake
nekoliko obarenih jaja ( količinu birate sami prema tome koliko ih volite )
so po ukusu, peršun


Priprema:

Obariti celo pile, odstraniti kožicu, a ostatak iscepkati.

Ako koristite sveže šampinjone, ispržite ih sa malo vode i ulja pa ocedite.

Sve sastojke izmešajte i ostavite da se dobro ohladi.

Količinu možete smanjivati u zavisnosti od mere koju želite da dobijete.
Služite uz krekere ili punite korpice, a možete i napraviti mini princes krofnice pa ih takođe puniti.

izvor: domacirecepti.net

Coleslaw salata – Kolslou salata

Coleslaw salata je Američka kupus salata sa šargarepom, dresingom i začinima. Veoma je popularna u lancima brze hrane poput KFC-a i sličnih. Poslužuje se uz bilo koju vrstu mesa. Nama su strane kombinacije malo neobične jer jednostavno nismo navikli na njih, ali ova salata može da prodje i kod nas, posebno ako želite nešto da promenite na svom jelovniku.

Sastojci:

1/4 svežeg kupusa ( glavica kupusa srednje veličine )
2 šargarepe, nemojte da budu baš male, ako jesu onda 3
nekoliko perca mladog luka ( može i ne mora, zavisno da li je sezona )
2 kisela krastavčića srednje veličine, po ukusu može i više, ali nemojte manje
90 gr majoneza
150 ml gustog jogurta
1 čep jabukovog sirćeta ili limunovog soka jedna kašika
5 gr soli
po ukusu bibera ( nemojte ga izostaviti )


Priprema:

Pomešati majonez, jogurt i začine pa izmešati.

Narendati šargarepu i krastavčiće pa opet izmešati.

Tanko narezati svež kupus i sitni iseckati perca luka, pa sve sjediniti.

Sada kada ste sve izmešali vidite dobijenu količinu salate. Ukoliko želite možete da dodate još kupusa. On se stajanjem malo i “izgubi”. Slobodno dodajte još malo.

Ostavite da odstoji do posluženja. Nemojte da ostavite predugo.

Prijatno!

izvor: domacirecepti.net

Salata sa susamom i sirom uz pečenje

Izvanredna salata sa sirom i susamom koje se idealno slaže uz sve vrste pečenja, odlična je za Novogodišnje i Božićne praznike, slave ili bilo koji povod. Umem da je napravim i običnim danima da malo mi zameni standardnu postavu u frižideru, a deca me tad pitaju što je ne pravi češće. Moj odgovro na to je da ako je bude pravila češće dosadiće im brzo, a ovako uvek mogu da je ubacim kada mi nedostaje inspiracije šta za večeru pripremiti jer to mi je inači najteži deo kod pripremanja obroka. Ovako, imam jednostavno rešenje. Od ove mere se dobije jedna velika puna činije za posluženje salate.

salata sa sirom i susamom uz pecenje

Sastojci:

  • 400 gr sitnog sira
  • 5 tvrdo kuvanih jaja
  • 100 gr susama
  • 150 gr šunke, šunkarice ili nečeg sličnog
  • 50 gr majoneza
  • pola kašičice soli
  • 5 kiselih krastavčića ( ne baš previše sitnih )
  • 100 gr kisele pavlake
  • 130 gr kukuruza šećerca iz konzerve ili tegle, bitno je da su marinirani, konzervica kukuruza je težine 200 i u njoj imate 130 gr neto kukuruza. Možete naravno po vašem ukusu staviti i više.
  • malo sušenog peršunovog lista i malo bibera

 



Priprema:

Skuvati jaja, a susam na umerenoj vatri i u teflonskom tiganju lagano propržiti, da dobije tamno žutu do svetlo braon boju.

U posudu u koju ćete praviti salatu staviti sitan sir, posoliti i pobiberiti, dodati iseckane krastavčiće i šunku, dodati majonez, kukuruz, pavlaku, skoro sav susam ( ostavite malo za dekoraciju )  i peršunov list pa sve izmešati.

Na kraju dodati iseckana kuvana jaja pa lagano sve promešati.

Sada salatu istresti u činiju u kojoj ćete salatu poslužiti, dekorisati po želji pa staviti u frižider.

Salate se može poslužiti već nekaon sat vremena, a ukoliko je pravite za sutradan prekrijte je alu folijom  da ne poprimi mirise iz frižidera, a  time ćete zaštiti i istatak jela u frižideru od mirisa jaja.

izvor: domacirecepti.net