Francuska supa od luka
Francuska supa od luka postala je poznata u celom svetu kada ju je čuvena kuvarica Džulija Čajld promovisala na američkoj televiziji. I dalje je popularna, a evo i recepta koji vodi do ovog savršenstva.
Tako je dobra da nećete poželeti ništa drugo osim nje!
Biće vam potrebni sledeći sastojci:
- 4 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike putera
- 6 šolja seckanog crnog luka
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice šećera
- 3 kašike brašna
- 6 šolja goveđeg bujona
- 1 šolja belog vina
- 1/2 kašike seckane mirođije
- 1 lovorov list
- 1 francuska vekna hleba
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1/2 glavice seckanog crnog luka
- 3 kašike konjaka
- 350 g narendanog kačkavalja
- So
- Biber
- 120 g parmezana
Priprema:
Na ulju i puteru prodinstajte crni luk na tihoj vatri. Dinstajte ga oko 20 minuta uz povremeno mešanje. Dodajte so i šećer i nastavite da dinstate sve dok se luk ne karamelizuje i promeni boju. Dodajte jednu po jednu kašiku brašna, na svakih 30 sekundi, ali sve vreme mešajte kako jelo ne bi zagorelo. Dodajte jednu šolju goveđeg bujona i kuvajte nekoliko minuta. Potom dodajte ostatak supe, vino, mirođiju i lovor. Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte još 40 minuta. Pred sam kraj dodajte konjak, još malo crnog luka i kačkavalj. Za to vreme isecite baget ili francusku veknu i svako parče premažite tankim slojem maslinovog ulja, a zatim ih zapecite u rerni na 160 stepeni oko 30 minuta. Pred kraj povećajte temperaturu na 180 stepeni.
Sipajte supu u šolje, potom u svaku stavite parče hleba i parmezan. Potom sve zajedno zapecite u rerni na dva do tri minuta, tek toliko da se parmezan rastopi.
Izvor: Super recepti