3 NAČINA DA OMEKŠATE MESO
Photo: Shutterstock

3 NAČINA DA OMEKŠATE MESO: Ne možete da pogrešite sa izborom, a jedan način čak i skraćuje vreme kuvanja

3 fenomenalna načina koji su profesionalci otkrili, a pomoći će vam da napravite ukusnije i mekše meso.

Nije tako lako razlikovati sveže meso od onog koje stoji već neko vreme. Ako ste kupili previše tvrdo i staro meso, nemojte se obeshrabriti: postoje pravi načini da ga učinite mekšim i sočnijim. Profesionalni kuvari su podelili savete koji mogu da vam pomognu u spremanju, a izaberite onaj koji vama najviše odgovara.

"Кisela" marinada

Najjednostavniji način omekšavanja mesa je da ga ostavite neko vreme u „kiseloj“ marinadi. U tu svrhu najbolje je koristiti voćne kiseline, među kojima su lideri kivi i limun. Jedan kivi, zgnječen u pire, dovoljan je za 1 kg žilavog goveđeg ili svinjskog mesa. Limunov sok se može uzeti od polovine ili celog limuna na 1 kg mesa. Crveno vino takođe može da vam pomogne da omekšate meso. Sirće nemojte nikako da koristite jer "izbacuje" sav sok iz mesa, što ga može dodatno otežati.

Ispiranje

Ovaj postupak značajno skraćuje vreme kuvanja mesa i čini čak i tvrd i suv komad mekanim i sočnim. Za to je najpogodniji poseban kulinarski špric, ali može da posluži i apotekarski. Кlasična smeša za tuširanje je vrlo jednostavna: to je čaša kuvane ohlađene vode, 1 kašičica soli i 2 kašičice bibera. Po želji, rasol se može dopuniti biljem i uljem. Prelijte meso sa svih strana i ostavite 4 sata u frižideru da se marinira i omekša. Posle toga možete kuvati.

Omekšavanje pomoću noža

Iskusni kuvari znaju meso koje se pre termičke obrade izlupa čekićem mnogo ukusnije. Ali ako recept zahteva odrezak ili komade, jednostavno ga zasecite sa obe strane u obliku dijamanta (po dužini i širini). Dubina reza treba da bude mala, do 4 mm. Nakon toga, meso se može marinirati - tako da mnogo bolje upija marinadu i omekšava.

Izvor: Stvar ukusa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Možda će vas interesovati i ovo: