5 grešaka koje pravimo pri kupovini voća i povrća

5 grešaka koje pravimo pri kupovini voća i povrća

Ishrana bogata voćem i pvrćem će vam pružiti mnogo više od ukusnih obroka, pre svega učinićete dobro svom zdravlju.

Pogledajte u čemu se najviše greši pri kupovini voća i povrća, piše womenshealtmag.com.

Kupujete namirnice samo jednom nedeljno. Imajte na umu da se ove namirnice veoma brzo kvare i sa svakim danom koje provedu u vašem frižideru ili ostavi, voće i povrće gubi nešto od hranljivih vrednosti. Zato se ne morate snabdevati ogromnom količinom svežih proizvoda koje ne planirate odmah da upotrebite.

Kupujete na početku sezone. Znamo da je teško odoleti prvim jagodama, trešnjama i lubenicama. Ali bolje je da sačekate, jer prve voćke, pored toga što su verovatno veoma skupe, često nisu baš najukusnije.

Kupujete namirnice iz uvoza. Ako je vaše voće i povrće prešlo okean kako bi stiglo do vaše pijace ili prodavnice, moguće je da nije baš sveže ni ukusno. Zato je najbolje da se snabdete domaćim proizvodima.

Kupujete voće koje je već isečeno. Iako je jednosatvnije za upotrebu, već isečeno voće ili povrće možda nije baš najsvežije. Zato je bolje da se odluučite za celu lubenicu, a ako vam se čini da je ne možete pojesti celu, izaberite neku manje veličine, a ostatak iskoristite za pripremu šejka ili neke poslastice.

Niste sigurni da li je zrelo. Ne možete se pridržavati univerzalnog pravila provere da li je neko povrće ili voće zrelo. Neko možete oceniti prema boju, drugo prema teksturi.

Možda će vas interesovati i ovo: