Greške koje pravimo kada spremamo pastu
Šnicle, špagete i brokoli sigurno ste spremali bezbroj puta, a najverovatnije ste napravili i ove greške tokom spremanja. Evo u čemu grešite.
1) GREŠKA KOD ŠPAGETA: REZANCE SAMO UBACUJETE U LONAC
Kada se radi o kuvanju testenina, svi znaju osnove: velika količina vode, dobro posoljena, mešanje i paziti da se ne prekuva. Ali italijanski kuvar „La Cucina Italiana Encyclopedia od Italian Cooking“ tvrdi da špagete mnogi pogrešno stavljaju u lonac.
Evo šta treba da radite: Držite špagete u ruci, a onda ih drugom rukom uvrnite u jednom pravcu, tako da naprave lepezu, pa ih onda spustite u ključalu vodu. Tako će se same od sebe odvojiti, pa ne morate da ih razdvajate tokom kuvanja.
2) GREŠKA KOD ŠNICLE: PLAŠITE SE DA ZAVIRITE
Postoji mnogo priča o tome kako treba a kako ne treba spremati šniclu, što nije iznenađujuće s obzirom na veliki broj načina na koji se može spremiti. Ali postoji jedna bitna stvar koju mnogi ne rade, a koja je bitna: Mnogi ne seku meso da ga otvore i vide da li je gotovo iznutra iz straha da će oni najlepši sokovi iscuriti i da će meso biti suvo. Ali to nije tačno.
Secnite i zavirite u unutrašnjost ako hoćete. Meso neće postati suvo, a šnicla sa jednim prorezom je svakako mnogo bolja od one koja se pržila nekoliko minuta duže bez potrebe.
3) GREŠKA KOD BROKOLIJA: KUVAMO IH NA JAKOJ VATRI
Ako brokoli, karfiol ili prokelj samo ubacite u ključalu vodu, zidovi njihovih ćelija se brže i jače lome nego kad ih pržite ili pečete. Kad se kuva, ovo povrće može da zadrži višak tečnosti, zbog čega može da zadobije vodenast ukus (i neprijatan miris).
Pravi način: Iseckajte povrće na sitno i ubacite ga u pleh sa uljem, posolite i ubacite u vrelu rernu.
Izvor: Žena