Kako da izbegnete 5 najčešćih grešaka u pripremi prženica
Ovih pet saveta će vam pomoći da usavršite svima omiljeni doručak i večeru- hrskave i sočne prženice
Recept za prženice je jednostavan, ali kao po običaju najlakši recepti imaju neki dodatan trik, caku ili tajnu koju svaka iskusna domaćica primenjuje, kako bi najfiniji specijaliteti bili još fantastičniji.
Ako pravite prženice, obratite pažnju na ovih pet grešaka. Ispravite ih i videćete da će one biti još slasnije!
1. Birate pogrešan hleb
Izbegavajte tanko sečene hlebove, jer će se lako raspasti kad ih umočite u izmućena jaja, odnosno smesu. Ovakvi hlebovi obično imaju dosta vazduha u sebi i rupe pa nije toliko zgodan za prženice.
Najbolje birajte deblje sečene parčiće i hleb koji je star dva dana.
2. Mleko
Ključ za hrskave i u isto vreme mekane i sočne prženice, ili francuski tost, leži u punomasnom mleku! Ako ste ipak skloni ekperimetisanju i želite omiljeni desert “frenč tost”umočite hleb u pavlaku za kuvanje ili slatku pavlaku.
3. Ne mešate dovoljno smesu
Verovatno vam se dešavalo da imate ostatke skuvanog belanceta na krajevima. Greška je u tome što niste dovoljno umutili jaje sa mlekom, odnosno niste dovoljno dobro sjedinili sve sastojke u koje kasnije umačete hleb. Sve što je potrebno jeste malo više uložene snage i koji sekund dužeg mućenja i odličan ukus je zagarantovan.
4. Ne držite dovoljno dugo hleb u smesi
Čim izaberete odgovarajući hleb, umutite željenu smesu, pustite da parče hleba upije fil, a to znači da ga minimum 5 do 10 minuta ostavite u činiji da se dovoljno “napije” smese.
5. Pržite na visokoj temperaturi
Za postizanje zlatno-žute korice potrebno je prženje na visokoj temperaturi, ali i tu morate da budete zaista oprezni. Prevremeno formiranje hrskave korice zbog previsoke temperature ostaviće neispečenu sredinu, pa će zbog toga prženice biti gnjecave. Da biste to sprečili, pustite da se tiganj zagreje na srednje jakoj vatri koju održavajte tokom celog procesa.
Dodatan trik leži u brisanju tiganja od mrvica i viška smese pre stavljanja novog parčeta hleba.
Izvor: Stvar ukusa