Muči vas migrena? Držite se što dalje od ovih namirnica

Muči vas migrena? Držite se što dalje od ovih namirnica

Iako svaki organizam ne reaguje isto na određene namirnice, lekari su izdvojili one koje smatraju najvećim "krivcima" za nastanak migrene.

Alkohol

Istraživači iz Brazila ustanovili su da oko 30 odsto slučajeva glavobolje (pa i više) izaziva alkohol. Glavni uzrok, smatraju naučnici, jesu supstance tanini i flavonoidi, a konzumiranje alkohola izaziva i dehidrataciju koja prilično doprinosi ovom zdravstvenom problemu, navodi doktor Li Peterlin sa univerziteta "Džons Hopkins".

Kofein

Ako ste skloni migrenama, možda bi trebalo da preispitate svoje navike u vezi sa konzumiranjem kafe. Prema jednoj studiji iz 2009. godine, kofein utiče na određene receptore u mozgu koji su povezani sa migrenom, pa može imati dejstvo okidača. S druge strane, male količine kofeina smanjuju bol, pa bi najbolje bilo da se držite doze od 200-350 mililitara.

Zreli sirevi

Zbog bogate i jake arome, gorgonzola, kamember i čedar predstavljaju raj za sladokusce širom sveta. Ipak, supstanca tiramin utiče na neurotransmitere, što može dovesti do nastanka migrene.

Mesne prerađevine

Viršle, kobasice, pa čak i sendvič sa pečenicom koji ste pojeli na poslu mogu prouzrokovati glavobolju, jer sve ove namirnice sadrže natrijum-nitrat, aditiv koji remeti nivo hemijskih supstanci u mozgu.

Mononatrijum glutaminat (MSG)

Ovaj aditiv, koji pojačava ukus hrane, već godinama je na lošem glasu zbog sumnje da izaziva gojaznost. Iako zaključak nije konačan, studija iz 2008. godine ukazuje na to da 2,5 odsto migrena uzrokuje upravo MSG.

Citrusi

Mišljenja naučnika i dalje su podeljena u vezi sa ovom namirnicom. Neke studije potvrdile su međusobnu vezu konzumiranja citrusnog voća i migrene, dok druge nisu. Stručnjaci zato savetuju da sami pratite reakciju svojeg organizma na agrume, a u tome vam može pomoći vođenje dnevnika.

Aspartam

Nimalo ne čudi što se ozloglašeni veštaki zaslađivač našao na ovoj listi. "To je jedna od prvih stvari koju savetujem pacijentima da izbace iz svoje ishrane", navodi neurolog Luj Klebanof sa medicinskog fakulteta "Vejl Kornel". Ako želite se izbegnete unošenje ovog aditiva u organizam, držite se podalje od industrijski prerađenih namirnica poput gaziranih sokova, pudinga, pahuljica, želatina itd.

Mahunarke

Pasulj, grašak i sočivo takođe bi mogli da budu potencijalni uzrok, navodi neurolog Rebeka Traub, mada je studija iz 2014. godine, objavljena u magazinu "Headache and Pain" ukazala na to da vegani osećaju manje bola tokom glavobolje od ljudi čija je ishrana uobičajena.

Orašasti plodovi

Ove namirnice takođe spadaju u "sivu zonu", navodi doktor Klebanof. "Ako svaki put kada pojedete šaku orašastih plodova dobijete migrenu u roku od 12 sati, onda su najverovatnije oni uzrok", kaže ona.

Izvor: b92

Možda će vas interesovati i ovo: