Otrovni delovi namirnica koje ne smete da jedete
Foto: Thinkstock

Otrovni delovi namirnica koje ne smete da jedete

Jesti povrće od korena do vrha je odličan način da se smanji otpad.

Međutim treba znati da neke namirnice nije poželjno konzumirati na takav način, piše Sun Food.

1. Krompirovi izdanci

Krompir potiče iz iste porodice kao i otrovno velebilje, pa ne čudi što neki delovi ove biljke nisu jestivi. Toksična stvar solanin najviše se nalazi u izdancima i stabljikama krompira zbog čega bi ove delove uvek trebalo odstraniti pre nego što krenete termički da obrađujete krompir.

2. Listovi paradajza

Evropljani su strahovali od paradajza stotinama godina, a počeli su da jedu ovu namirnicu tek u 18. veku. Jedan od razloga skriva se u lišću koji sadrži toksične stvari solanin i tomatin koji mogu da izazovu probleme sa želucem ako se konzumiraju. U većim količinama lišće paradajza može da ima fatalne posledice na pojedinca.

3. Koštice jabuke

Koštice jabuke sadrže male količine amigdalina, što je stvar koja se u kontaktu s probavnim enzimima pretvara u cijanid. Jak omotač koštica jabuka sprečava da se otrov ispusti u organizam, ali zato je izuzetno važno ne gristi koštice jabuke pre gutanja. Od koštica jedne jabuke neće vam biti ništa, problem su velike količine, ali ako ste u dilemu, uvek je bolje ispljuniti ove delove jabuke. Ionako nemaju dobar ukus.

4. Lišće i cveće patlidžana

Patlidžan je još jedna vrsta povrća kod koje treba biti pažljiv kada se konzumira. Lišće i cveće ovog ukusnog ploda sadrži solanin, koji je otrovan pa ih nikad ne treba jesti.

Izvor Radio Sarajevo

Možda će vas interesovati i ovo: