POPRAVITE UKUS SVAKOG JELA uz ovaj jednostavan, ali delotvoran trik: Za vaše SUPE I ČORBE ĆE TRAŽITI RECEPT posle ovoga!

POPRAVITE UKUS SVAKOG JELA uz ovaj jednostavan, ali delotvoran trik: Za vaše SUPE I ČORBE ĆE TRAŽITI RECEPT posle ovoga!

To su definitivno oni recepti koji se prenose s kolena na koleno...

Ako želite da nadogradite svoje umeće kuvanja kod kuće, onda ovladajte receptima za klasične temeljce, koji su idealan način dodavanja ukusa, teksture i vizualne privlačnosti jelima.

Za svakog kuvara, bio profesionalac ili amater, razumevanje različitih baza sastojaka je temelj unapređivanja gotovo svih recepata. Jer temeljci su sastavni deo brojnih jela, kako naše tradicionalne, tako i raznih svetskih kuhinja.

To su definitivno oni recepti koji se prenose s kolena na koleno i brižno čuvaju, zato vam donosimo najbolje recepture klasičnih temeljaca, koji će da naprave od vaših jela pravi spektakl!

Goveđi temeljac

Prelijte vodom 700 g mesa i 2 kosti sa srži i ostavite da provri. Očistite i naseckajte šargarepu, ¼ korenastog celera, 1 koren peršuna i 1 praziluk. Dodajte 5 zrna bibera, 2 lovorova lista, 1 grančicu tamjana i ½ pečenog luka. Posolite i kuvajte oko 2 i po sata, pa procedite.

Riblji temeljac

Očistite i naseckajte 2 luka, 1 šargarepu, 2 stabljike celera i 1 praziluk. Stavite u lonac zajedno sa ½ svežnjića peršuna, 1 grančicom tamijana, 1 kašičicom bibera u zrnu, 2 lovorova lista, ½ kašičice soli i 1 kg ribe (kosti, glave). Zalijte sa po 500 ml belog vina i vode, pa kuvajte sat vremena i na kraju procedite.

Povrtni temeljac

Naseckajte 2 šargarepe, 2 praziluka, 1 luk, 2 korenasta celera i 2 čena belog luka. Propržite na 2 kašičice ulja, pa kuvajte 2 sata zajedno sa lovorovim listom, 1 kašičicom bibera u zrnu i soli.

Pileći temeljac

Očistite i usitnite 500 g povrća za supu i 2 luka. Operite 1 pile za supu, pa je zajedno sa povrćem prelijte vodom, dodajte kašičicu soli, kašičicu bibera u zrnu i 3 lovorova lista. Kuvajte sat i po, pa procedite.

Tri načina za odstranjivanje masnoće iz temeljca

Kuhinjski papir - pređite komadom kuhinjskog papira po površini vruće supe - on će da ukloni masne mehuriće.

Kockice leda- u vrelu supu ubacite nekoliko kockica leda. Kapljice masnoće uhvatiće se za kockice, pa ih zajedno izvadite iz supe.

Hlađenje- masnoća se hlađenjem skuplja na površini - jednostavno je pokupite kutlačom.

Izvor: sd.rs

Možda će vas interesovati i ovo: