Šta sve čisti sirće: Provereno čisti bolje od svega što ste probali

Šta sve čisti sirće: Provereno čisti bolje od svega što ste probali

Evo zašto je sirće najbolji saveznik u čišćenju domaćinstva...

Sigurno, dostupno i jeftino, sirće možete na stotinu načina da upotrebite u domu, automobilu, baštama... Ko bi rekao da „loše vino“ može da bude tako dobro? A može. Sami odlučite koliko ćete ga razblažiti. Na primer, za čišćenje brodskog poda, 225 ml ovog sirćeta pomešajte sa nešto manje od četiri litre vode, ali za čišćenje pločica u kupatilu ili kuhinji i onih ružnih naslaga koje se nakupljaju na fugama, koristite čisto sirće.

Kućni ljubimci: Pse i mačke često mogu da svrbe uši, koje se uz to i perutaju i ućebaju, a to naročito važi za retrivere koji imaju opuštene uši. Razblažite sirće u razmeri 1:4 (recimo, kašika sirćeta i 4 kašike vode), nakvasite čistu krpu i time obrišite unutrašnjost uha vašeg kućnog ljubimca. A ako vaši ljubimci neprijatno mirišu, sirće će ublažiti smrad.

Pranje mašine za sudove: Sirće možete na dva načina upotrebiti kada je reč o mašini za sudove. Prvo, koristite ga kao jeftino, a veoma efektno sredstvo za ispiranje čaša, tanjira i ostalih sudova koji će tako dobiti i sjaj. Drugo, njime možete da očistite i samu mašinu: jednom godišnje (ili češće ako u domaćinstvu imate tvrdu vodu) naspite 225 ml sirćeta u praznu mašinu, onda je uključite i neka “prođe” kroz program za staklene predmete. Sa njim ćete ukloniti kamenac i masne naslage, a time i produžiti vek vašoj mašini.

Automobili: Sirće možete da koristite kao sredstvo za čišćenje stakala na automobilu i kao osveživač unutrašnjosti vašeg četvorotočkaša. Možete ga čak staviti u vodu za brisače kako bi staklo na šoferšajbni bilo sjajno. Takođe, obrišite automobilska stakla sa razblaženim sirćetom kako se tokom zime ne bi lako zamrzavala.

Cveće: Postoji čitava nauka o načinima za produžavanje života vašem cveću. Neki u vodu u kojem je cveće dodaju „aspirin“, a neki nekoliko kašika sirćeta, kao i malo šećera.

Čišćenje pločica: Mnogi ljudi posežu za varikinom kada se suoče sa musavim pločicama koje su izgubile boju i zamrljanim fugama. Ali, sirće mnogo bolje od varikine izbeljuje pločice i fuge, a i bezbednije je od varikine. Samo poprskajte nerazblaženo sirće na pločice u kupatilu ili kuhinji, pa ih posle pola sata izribajte četkom.

Prljav veš: Sirće ima toliko mnogo namena kada je reč o prljavom vešu. Za uklanjanje fleka od senfa, kečapa, paradajz sosa, trave i dezodoransa, poprskajte malo sirćeta na uflekana mesta pre nego što odeću ubacite u mašinu za veš. Ili, ako beli veš natopite ovim sirćetom, povratiće mu se belina. Kao i kada je reč o mašini za pranje sudova, sirće će pomoći da, ukoliko ga dodate tokom ispiranja, odeća bude sveža, življih boja i da se otarasite fleka od vlage. Biće dovoljno 225 ml. Napomena: nemojte dodavati sirće u varikinu, jer to može da dovede do stvaranja štetnog gasa, sa mogućim smrtonosnim posledicama.

Čišćenje kuhinje: Svakog meseca očistite aparat za kafu sa razblaženim sirćetom (ne zaboravite da u njemu, pre kuvanja kafe, prvo prokuvate samo vodu). Sirće i so mogu da očiste posuđe od nerđajućeg čelika, a nerazblaženo sirće dezinfikuje daske za sečenje, naročito drvene. Za čišćenje mikrotalasnih rerni nalijte samo malo sirćeta u staklenu posudu i uključite rernu na nekoliko minuta. Posle toga ćete lako moći da obrišete prljavštinu. Najzad, ako je vaša sudopera lepljiva ili iz nje izlazi neprijatan miris, pokušajte da u nju ulijete sodu bikarbonu, potom sipajte sirće i dobro pokrijte slivnik – reakcija između ove dve komponente otpušiće slivnik (za teža začepljenja ponovite ovaj postupak dvaput).

Kamenac: Ako ve-ce šolja, kada ili lavabo imaju naslage kamenca zbog tvrde vode, pokvasite ili isprskajte kritična mesta sirćetom. Omekšaće i biće spremne za lako skidanje. Uopšte, sve što ne radi kako treba zbog tvrde vode (baterije, slavine, pegle) poprskajte vinskim sirćetom i pustite da naslage omekšaju.

Čišćenje kuće: Razblaženo sirće odlično je za čišćenje prozora, brodskih podova, fleka sa parketa, cigala na kaminu, pegli, diskova i DVD-jeva, zavesa za tuširanje, tapeta, drvenog nameštaja (u kombinaciji sa maslinovim uljem), svih staklenih površina... Izuzetak je mermer i ostalo kamenje, jer kiselina iz vinskog sirćeta može trajno da ošteti njihovu površinu.

Uništavanje korova: Sirće je dovoljno jako da ubije korov, ali istovremeno i vaše omiljene biljke, pa vodite računa kako ga koristite. Za najbolji rezultat, koristite sirće kada ste sigurni da će nekoliko dana biti suvo i sunčano vreme, jer mu je neophodno nekoliko dana na suncu da bi pokazalo svoje magično, smrtonosno dejstvo na korov.

Izvor: Novosti

Možda će vas interesovati i ovo: