Tri najsigurnija načina za odmrzavanje mlevenog mesa

Tri najsigurnija načina za odmrzavanje mlevenog mesa

Mleveno meso je jedna od onih namirnica koje često imamo u zamrzivaču, ali treba imati na umu da odmrzavanje na sobnoj temperaturi može dovesti do razvoja štetnih bakterija.

Temperaturni opseg između 5°C i 60°C često se naziva opasnom zonom jer bakterije koje izazivaju trovanje hranom mogu brzo da rastu u tom opsegu. Frižider je uvek najbezbednije mesto za odmrzavanje svih vrsta mesa, uključujući odreske, mleveno meso i živinu.

Ako imate 12 sati da odmrznete meso

Kada unapred znate da ćete pripremati mleveno meso, najbezbednije je da ga odmrznete u frižideru. Za potpuno odmrzavanje pola kilograma mlevenog mesa u frižideru potrebno je oko 12 sati. Obavezno ga stavite na tanjir ili u činiju kako biste uhvatili tečnost koja će iscuriti dok se meso odmrzava. Ako se vaši planovi promene, odmrznuto meso će ostati dobro jedan do dva dana u frižideru.

Ako imate jedan sat

Ako imate pola kilograma smrznutog mlevenog mesa, a ručak bi uskoro trebalo da bude gotov, možete da ga odmrznete u posudi sa hladnom vodom. Prvo, uverite se da je zamrznuto meso u vodonepropusnoj ambalaži, a zatim ga potopite u posudu sa hladnom vodom iz slavine.

Trebalo bi da promenite vodu svakih pola sata ili da joj dodate nekoliko kockica leda da se ne bi previše zagrejala. Pola kilograma mlevenog mesa u posudi sa hladnom vodom će se odmrznuti za oko sat vremena, a onda odmah treba da počnete da ga pripremate.

Ako imate 5 minuta da odmrznete meso…

Ako ste jako gladni, a u kući nemate ništa osim smrznutog mlevenog mesa, možete ga brzo odmrznuti u mikrotalasnoj. Uklonite svu ambalažu, stavite meso na tanjir i stavite u mikrotalasnu na 50% snage između 2 i 3 minuta.

Okrenite meso svakih 45 sekundi dok se potpuno ne odmrzne. Spoljašnji delovi mesa mogu početi da se kuvaju, pa koristite mleveno meso odmah nakon odmrzavanja u mikrotalasnoj pećnici.
Ponovno zamrzavanje

Ako odlučite da ne koristite mleveno meso nakon što ga polako odmrznete u frižideru, možete ga vratiti u zamrzivač u roku od 48 sati bez rizika od razvoja bakterija. Ako ste meso odmrznuli u hladnoj vodi ili u mikrotalasnoj pećnici, obavezno ga dobro zagrejte pre ponovnog zamrzavanja.

Izvor: index.hr

Možda će vas interesovati i ovo: