Ovo je jedino povrće koje je bolje zamrznuto nego sveže

Kuvari su jednoglasni: Ovo je jedino povrće koje je bolje zamrznuto nego sveže

Ako ste se ikada zapitali vredi li osloboditi malo prostora u zamrzivaču, odgovor je svakako da — i to zbog jednog jednostavnog razloga: smrznutog graška.

Smrznuti grašak postao je popularan još dvadesetih godina prošlog veka, zahvaljujući američkom preduzetniku Klarensu Berdsaju, koji je, nadahnut tehnikama brzog zamrzavanja Inuitа, razvio način da se sačuva svežina povrća. Upravo je grašak bio među prvim namirnicama koje su se komercijalno zamrzavale, čime je započeta prava revolucija u prehrambenoj industriji, navodi Simply Recipes.

Smrznuti grašak se može koristiti u skoro svim jelima – od toplih čorbi, supa, rižota i testenina, kao prilog dinstan na puteru ili maslinovom ulju uz meso ili ribu, do hladnih jela poput francuske salate, a takođe je odlična osnova za zelene namaze poput humusa od mente i limuna ili kremastog pirea koji se može mešati sa krompirom. Upravo zato mnogi ljudi misle da je smrznuti grašak bolji od svežeg, a stručnjaci se slažu.

Stručnjaci se slažu – grašak je bolji smrznut

Svi se slažu da zamrznuti grašak zadržava svoju slatkoću i teksturu, dok svež grašak brzo gubi na kvalitetu. Kuvari takođe ističu pogodnost – zamrznuto povrće pruža vrhunski ukus bez dugotrajne pripreme. Kuvarica Antea preferira zamrznuti grašak jer, kako kaže, „nije samo lakši i praktičniji, već i zato što svež grašak može imati neprijatnu teksturu“.

Autorka recepta Grejs Bjanko se slaže. „Svež grašak može izgubiti svoju prirodnu slatkoću i postati skrobni ako se brzo ne jede. Zamrznuti grašak zadržava slađi ukus i bolju teksturu, zahvaljujući brzom zamrzavanju na vrhuncu zrelosti. Pošto dolazi očišćen i spreman za upotrebu, takođe mi štedi vreme u kuhinji“, objašnjava Bjanko.

Kuvarica Mišel Vilijams ističe problem sa rokom trajanja svežeg graška. „Kad god dobijem svež grašak, osećam se kao da moram odmah da ga skuvam. To je kao trka sa procesom starenja. Ako čekate predugo, sledeći put kada ih pogledate, biće mekan i naboran. Smrznuti grašak, s druge strane, je savršeno očuvan“, kaže ona.

Den Pelosi, poznata i kao Grosi Pelosi, uvek ima zalihu smrznutog graška koju dodaje jelima spremljenim u poslednjem trenutku. „Odmrzavaju se tako brzo da ih gotovo uopšte ne morate kuvati“, kaže ona. Dodaje ih testenini, pirinču ili piletini u puteru. Ironično, postoji samo jedno jelo za koje ne koristi smrznuti grašak. „Iskreno, mislim da uopšte ne koristim svež grašak, osim za pravljenje pesta od graška“, kaže ona.

Marketing

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.