5 saveta koja će pomoći da vam gulaš uvek uspe
Foto: Shutterstock

5 saveta koja će pomoći da vam gulaš uvek uspe

 

Sada slobodno možete da pozovete prijatelje na savršen gulaš, jer smo otkrili tajnu kako uvek da uspe.

Evo šta ste do sad radili pogrešno:

Birate loš komad mesa
U gulaš možete staviti komadiće bilo koje vrste mesa – od živine, preko zečetine i svinjetine do junetine. Klasični gulaš, ipak, najbolje je kuvati od junetine i to od “žilavijih“ komada mesa, koji su ujedno i povoljniji. Tačnije, reč je o komadima od mišića kolenice, potkolenice, prednje plećke i vrata.

Prekratko kuvate meso
Jeste li ikada čuli da je netko prekuvao meso u gulašu? To je praktički nemoguće učiniti. Nemojte brzati s kuvanjem. Naprotiv, nakon što odaberete odgovarajući komad mesa, podvrgnite ga dugotrajnoj termičkoj obradi na laganim temperaturama. Višesatno kuvanje omekšaće i najtvrđi komad mesa i tako ga pretvoriti u želatinastu masu koja će se topiti u ustima.

Ne trljate meso paprikom
Mlevena slatka paprika nezaobilazan je začin u kuvanju gulaša. Ali umesto da je dodate u sos, njome natrljajte kockice mesa za gulaš pa ih prepržite na malo ulja. Karamelizacija mesa u kombinaciji s mirisom paprike unaprediće ukus celog gulaša.

Povrće stavljate u isto vreme kao i meso
Povrću je potrebno manje vremena za termičku obradu od mesa. Ako ih stavljate u isto vreme, nećete biti zadovoljni konačnim rezultatom. Šargarepu, celer i drugo kornasto povrće najbolje bi bilo staviti u lonac s mesom otprilike 45 minuta do sat vremena pre kraja kuvanja. Stavljate li u gulaš grašak, njega možete dodati dvadeset minuta pre kraja kuvanja.

Koristite gotove začinske mešavine od sušenog povrća
Klasični gulaš treba da ima ukus slatke paprike i kima. Uz so i biber u njega možete staviti i grančice timijana, kao i lovorov list. Kuvate li s gotovim začinskim mešavinama od sušenog povrća, nećete postići tu suptilnost ukusa. Naprotiv, mogli biste uništiti višesatni trud intenzivnim ukusom koji će nadvladati sve ostale na vašem jeziku.

Izvor: punkufer.hr

Možda će vas interesovati i ovo: