Umete li da ispržite krompir?

Umete li da ispržite krompir?

Vrskavo isprženi štapići krompira – takozvani “pomfrit”, specijalitet su francuske kuhinje, ali odomaćen u celom svetu. Kada se prilikom prženja sečenog krompira koristi električna friteza, sa termostatom koji održava idealnu temperaturu ulja, promašaja ne može biti. Međutim, ako krompir pržite na klasičan način, u žičanoj korpici koja se spusti u dobro zagrejano ulje, ipak morate obratiti više pažnje na neka osnovna kulinarska pravila.

1. Oljuštite krompir i brižljivo očistite tanka “okca” specijalnim nožićem. Operite ga još jednom i očistite čistom krpom.

2. Krompir isecite na deblju parčad i ponovo obrišite krpom. Posle krompir secite u štapiće široke oko 1 cm. To je klasičan način sečenja za pomfrit.

3. Dobro zagrejte ulje: za veću količinu krompira potrebno je u sud sipati 2 do 3 litra! Srećom, ulje u kome se prži krompir može se koristiti više puta. Žičana korpa treba do polovine da ogrezne u ulju. Proverite da li je temperatura ulja dostigla oko 180 stepeni, kad spustite štapić krompira on mora odmah uz cvrčanje da ispliva na površinu.

4. Radi svake sigurnosti, prilikom sipanja sirovog krompira korpicu izvadite iz ulja i privremenio stavite preko nekog emajliranog suda ili na daščicu. Sipajte u korpicu samo polovinu isečenog krompira. Veća količina krompira obično se prži iz 2-3 puta.

5. Lagano spustite korpicu u vrelo ulje tako da postepeno potone sve do polovine. Kad se uverite da se ulje neće preliti, malo podignite korpicu i oprezno je protresite da se komadići krompira odvoje jedan od drugog.

6. Kad krompir omekša, ali je još svetle boje, izvucite korpu iz ulja, ocedite ga i izručite u činiju. Zatim ponovo zagrejte ulje za sledeću partiju krompira. Ovo prethodno prženje krompira može se obaviti mnogo ranije i tako ostaviti sve do ručka.

7. Na 20 do 30 minuta pre služenja, ulje ponovo zagrejte, kontrolišući temperaturu kao ranije. Zatim stavite u korpu polovinu krompira i spustite u vrelo ulje. Krompir malo protresite i izvadite ga iz ulja čim se zarumeni. Krompir možete i treći put propržiti u ulju.

8. Kad je krompir propržen izvadite korpu i protresite. Potom pospite so i izručite na čist list upijajuće hartije. Za vreme prženja sledeće partije, pomfrit držati na toplom.

Izvor: Kuvajsam.com

Možda će vas interesovati i ovo: