Vatrena crvena čili salata od pasulja

Sastojci

300 g skuvanog crvenog pasulja

3 paradajza srednje veličine

1 crvena slatka paprika

1 crvena ljuta paprika

2 kašike maslinovog ulja

1 kašika jabukovog sirćeta

nekoliko listova bosiljka

so i biber

Priprema

1. U činiju stavite skuvan pasulj, paradajz iseckan na kockice, kao i slatku i ljutu papriku. Dodajte i iseckani bosiljak.

2. Prelijte uljem, sirćetom, posolite i pobiberite, promešajte.

3. Ova salata je najbolja kada odstoji nekih 10-15 minuta, mada je možete ostaviti i preko noći u frižideru, poklopljenu. Odlična je i sutradan.

Izvor: kuvarancije.com

Krompir salata sa jogurtom

Sastojci

kašičica soli
1 kg krompira
130 g jogurta
130 g majoneza
2 kašike šećera
3 glavice crnog luka srednje veličine
3 kašika soka od limuna
kašičica peršuna ili iseckanog vlašca

Priprema

1. Skuvajte krompir u ljusci, oljuštite ga i isecite na kolutove ili kockice. U velikoj činiji pomešajte majonez, jogurt, limunov sok, šećer i so. Dodajte krompir i luk isečen na kolutove. Protresite činiju da se sastojci sjedine.

2. Poklopljenu činiju držite na hladnom najmanje četiri sata pre služenja.

Izvor: Stvar ukusa

Obrok za 10 minuta: Salata sa tunjevinom i pasuljem

Sastojci

400 g tunjevine u ulju

konzerva od 400 g belog pasulja

400 g zelene boranije (sveže ili iz konzerve)

2 manje glavice crnog luka

soka od 1 limuna

60 ml maslinovog ulja

so, biber

kašičica majčine dušice i kašika seckanog peršuna

Priprema

1. Tunjevinu ocedite, a pasulj operite hladnom vodom i ostavite u cediljki.

2. Boraniju očistite, operite i kuvajte oko pet minuta u kipućoj slanoj vodi. Izvadite rešetkastom kašikom, operite hladnom vodom i isecite na komade duge tri, četiri centimetra.

3. Mladi luk očistite i izrežite na tanke kolutove. Tunjevinu viljuškom usitnite na komadiće, dodajte pasulj, boraniju, luk i sipajte u dekorativnu činiju.

4. Limunov sok, maslinovo ulje, so, biber i začinsko bilje promešajte, prelijte salatu i servirajte posle 30 minuta, uz čašu belog vina.

Izvor: Novosti

Pileća Cezar salata sa testeninama

Sastojci

pakovanje paste (po izboru)

400g piletine propržene i iseckane na komade zalogaja

1 manja glavica zelene salate, grubo seckane

200 g čeri paradajza

1 čaša krutona

1 grčki jogurt

1/3 čaša svežeg parmezana

1/4 čaše pečenog badema

Priprema

1. Skuvajte pastu u slanoj vodi prema uputstvu na pakovanju, zatim je isperite hladnom vodom i procedite.

2. Pomešajte navedene sastojke i prelijte pastu.

3. Služite odmah ili odložite u frižider za sutradan.

Izvor: Stvar ukusa

Salata sa tofuom

Sastojci

Za tofu
300 g tofua
2 kašike sojinog ulja
2 prstohvata bibera
3 kašike soja sosa
2 kašike sirćeta od jabuke

Za salatu
1 glavica salate
so
3-4 kašike soka od limuna
malo kurkume
malo žutog šećera
1 kašika mlevenih badema
1 kašičica senfa
biber
1 kašika maslinovog ulja
4 kašike sojinog mleka

Priprema

1. Iseckati tofu. Kašiku soja ulja pomešati s biberom, soja sosom i sirćetom. Marinirati u tome tofu oko 30 minuta. Zagrejati ostatak sojinog ulja i ispržiti tofu.

2. Oprati i iscepkati salatu.

3. Pomešati so, sok od limuna, kurkumu, šećer, badem, biber, senf, ulje i sojino mleko. Preko salate servirati tofu preliti sosom.

Izvor: Stvar ukusa

Salata od tunjevine i pirinča

Sastojci

3 konzerve tunjevine
300 g pirinča
50 g maslina
150 g suvih šljiva
100 g mlevenih oraha
kesica šafrana
so, biber
sirće, ulje

Priprema

1. Obarite pirinač u slanoj vodi, potom ga isperite hladnom vodom.

2. U činiju ređajte red pirinča, red tunjevine, red iseckanih maslina, iseckanih suvih šljiva i oraha.

3. Dodajte začine po ukusu i lagano sve izmešajte.

Izvor: Stvar ukusa

Krompir salata sa jogurtom

Sastojci

kašičica soli
1 kg krompira
130 g jogurta
130 g majoneza
2 kašike šećera
3 glavice crnog luka srednje veličine
3 kašika soka od limuna
kašičica peršuna ili iseckanog vlašca

Priprema

1. Skuvajte krompir u ljusci, oljuštite ga i isecite na kolutove ili kockice. U velikoj činiji pomešajte majonez, jogurt, limunov sok, šećer i so. Dodajte krompir i luk isečen na kolutove. Protresite činiju da se sastojci sjedine.

2. Poklopljenu činiju držite na hladnom najmanje četiri sata pre služenja.

Izvor: Stvar ukusa

DALMATINSKA KUHINJA: Krompir i zelje sa mirisom mora

Sastojci

- 1/2kg zelja
- 2 veća krompira
- 4 kašike maslinovog ulja
- 3 kašičice soli
- 1 kašičica bibera
- ½ kašičice belog luka u prahu
- sok od pola limuna

Priprema

1. Krompir operemo i obarimo u ljusci. Za to vreme očistimo i operemo zelje i obarimo ga u malo vode.

2. Obarene krompire i zelje izdinstamo na srednjoj vatri dok se ulje ne upije, vodeći pri tom računa da se krompir ne raspadne. Na kraju dodamo sok od limuna, začinimo i serviramo.

Po želji možete dodati sir.

Izvor: zdravahrana.com

Salata od slatkog krompira sa šampinjonima i spanaćem

Sastojci

1 veliki slatki krompir
desetak pečuraka
200 g spanaća
2 paprike
desetak čeri paradajza (160g)
jabukovo sirće
cimet
so
maslinovo ulje

Priprema

1. Iseckajte slatki krompir u kockice i stavite na pleh za pečenje. Pospite maslinovim uljem i dodajte so, papriku i cimet.

2. Pecite 40 minuta na 200, dok ne omekša.

3. Pečurke iseckane na komade dinstajte na maslinovom ulju, dodajte so, dve kašičice jabukovog sirćeta i bibera.

4. Ovo bi trebalo da traje oko 7 minuta. na kraju dodajte spanać. Tretirajte još 2 do 3 minuta da postanete savršeno mekan.

5. Dodajte čeri paradajz.

6. Na kraju sve sjedinite i servirajte. Po želji dodati sočivo i servirati uz kriške limuna.

Izvor: Stvar ukusa

Pileća Cezar salata sa testeninama

Sastojci

pakovanje paste (po izboru)
400g piletine propržene i iseckane na komade zalogaja
1 manja glavica zelene salate, grubo seckane
200 g čeri paradajza
1 čaša krutona
1 grčki jogurt
1/3 čaša svežeg parmezana
1/4 čaše pečenog badema

Priprema

1. Skuvajte pastu u slanoj vodi prema uputstvu na pakovanju, zatim je isperite hladnom vodom i procedite.

2. Pomešajte navedene sastojke i prelijte pastu.

3. Služite odmah ili odložite u frižider za sutradan.

Izvor: Stvar ukusa

Letnja salata sa testeninom i tunjevinom

Sastojci

1 pakovanje testenine
2 čaše kisele pavlake
200 g majoneza
3 kuvana jaja
100 g kačkavalja
200 g tunjevine
100 g kukuruza
glavica crvenog luka
parmezan
origano
peršun
so

Priprema

1. Obarite testeninu po uputstvu na pakovanju u slanoj vodi, zatim pomešajte sa majonezom i pavlakom u koje ste dodali sitno iseckan peršun i origano.

2. Obarena jaja iseckajte na kockice i pomešajte sa tunjevinom, kukuruzom i narendanim kačkavaljem.

3. Sjedinite sa testeninom i pospite parmezan po želji i ukrasite iseckanim kolutovima crvenog luka.

Izvor: Stvar ukusa

Pikantna Cezar salata

Sastojci

6 čenova belog luka
kašika limunovog soka
3/4 šolje majoneza
5 fileta inćuna, iseckanih
6 kašika parmezana
1/4 šolje maslinovog ulja
kašičica vorčester sosa
4 šolje krutona (kockice starog hleba)
kašičica senfa
glavica zelene salate
so i biber po ukusu

Priprema

1. Izgnječite 3 čena belog luka i pomešajte sa majonezom, inćunima, 2 kašike parmezana, vorčester sosom, senfom i limunovim sokom. Po ukusu dodajte so i biber. Stavite preliv u frižider.

2. Zagrejte ulje, iseckajte preostale čenove belog luka na četvrtine pa ih stavite u vruće ulje. Povremeno ih promešajte dok ne poprime braon boju, a zatim ih izvadite iz tiganja. U ulje dodajte kockice hleba, pa i njih pržite uz mešanje dok ne potamne. Izvadite krutone iz ulja i psoolite i pobiberite ih i pomešajte sa belim lukom.

3. Iseckajte zelenu salatu i stavite je u veliku posudu. Prelijte pripremljenim prelivom, a zatim dodajte ostatak parmezana i hleb sa belim lukom.

Izvor: Stvar ukusa

Foto: youtube printscreen

Pileća salata sa kikirikijem (VIDEO)

Ovu sočnu i ukusnu salatu od piletine i kikirikija jednostavno morate probati.

Recept za salatu sa piletinom i kikirikujem

Potrebno:

350 pilećeg filea
200 g kisele pavlake
150 g majoneza
1 kašičica senfa
4-5 kiselih krastavčica
100 g pečenog kikirikija
100 g susama

Priprema:

Piletinu obarite, ohladite i iseckajte na kockice. Susam na suvo propržite par minuta da blago porumeni.

Kikiriki u blenderu usitnine, a krastavčiće sitno iseckajte. Sve sastojke sjedinite, po ukusu posolite, ohladite i uživajte.

Napomena:

Ako koristite pečeni slani kikiriki, dodatno nije potrebno soliti. Svakako, salatu i naknadno možete posoliti ako mislite da je potrebno.

Za slave i druge proslave, ovom salatom možete napuniti korpice ili koristiti kao fil za slane torte, rolate i minjone, ali samo sitnije iseckajte meso.

Izvor: minjina-kuhinjica.com

Salata sa tunjevinom i pasuljem

Sastojci

400 g tunjevine u ulju
konzerva od 400 g belog pasulja
400 g zelene boranije (sveže ili iz konzerve)
2 manje glavice crnog luka
soka od 1 limuna
60 ml maslinovog ulja
so, biber
kašičica majčine dušice i kašika seckanog peršuna

Priprema

1. Tunjevinu ocedite, a pasulj operite hladnom vodom i ostavite u cediljki.

2. Boraniju očistite, operite i kuvajte oko pet minuta u kipućoj slanoj vodi. Izvadite rešetkastom kašikom, operite hladnom vodom i isecite na komade duge tri, četiri centimetra.

3. Mladi luk očistite i izrežite na tanke kolutove. Tunjevinu viljuškom usitnite na komadiće, dodajte pasulj, boraniju, luk i sipajte u dekorativnu činiju.

4. Limunov sok, maslinovo ulje, so, biber i začinsko bilje promešajte, prelijte salatu i servirajte posle 30 minuta, uz čašu belog vina.

Izvor: Novosti

Salata od testenine

Sastojci

250 g mocarela sira
4 kašike sirćeta
so, biber
8 kašika maslinovog ulja
veza bosiljka
500 g testenine
500 g čeri paradajza

Priprema

1. Sir iseći i staviti u činiju. U sirae umešati so i biber i, na kraju, ulje (najbolje žicom za mućenje). Bosiljak isprati, prosušiti, listiće iskidati. Sirće sa uljem i začinima sipati preko sira, dodati polovinu bosiljka. Poklopiti i ostaviti da 20 minuta odstoji.

2. Testeninu skuvati u posoljenoj vodi prema uputstvu sa kesice, procediti, preliti hldnom vodom, ostaviti da se ocedi. Paradajz oprati, očistiti i iseći na polovine. Testeninu, paradajz i preostali bosiljak umešati u sir.

Izvor: Stvar ukusa

Foto: Thinkstock

Neobična zimnica: Ukiseljene tikvice

Ako želite da probate nešto neobično i veoma ukusno onda je ovaj recept baš za vas!

Sastojci:

1 kg mladih tikvica
200 g luka
6 dl jabukovog sirćeta
5 dl vode
150 g šećera
4 kašike soli
u svaku teglu po kašičica gorušice
lovorov list
crni i beli biber (ili samo crni)
paprika suva slatka
čili papričica

Priprema:

1. Prokuvajte sirće, vodu, šećer i so.

2. Isecite tikvice na trake (kocke ili kolutove), kako vam više odgovara.

3. Isecite luk. Kad voda provri ubacite manju količinu seckanih tikvica i poklopite. Smesa vode i sirćeta tada će "stati", a tikvice su gotove kada ponovno provri.

4. Ponovite dok ne upotrebite svu količinu. Ponovite postupak i sa paprikom (seckanom na komadiće).

5. U teglice koje ste dobro oprali, osušili, i stavili 20-ak minuta na 100 stepeni u rernu stavite kašiku gorušice, kašiku bibera u zrnu, 2 lovorova lista, papričice. Preko toga složite tikvice i prelijte smesom vode i sirćeta. Teglice odmah dobro zatvorite.

6. Ukus ukiseljenih tikvica zavisiće od začina koje ste koristili. Po želji, možete dodati bosiljak, ruzmarin.

Izvor: magicnobilje.com

Foto: Thinkstock

Recept za slanu zimnicu: Kisela peglana paprika

Ovom receptu nećete moći da odolite, a moći ćete da uživate u njemu tokom cele zime.

Sastojci:

10 kg očišćene paprike
400 g šećera
250 g soli
100 g esencije
1 vinobran
1 g konzervansa

Priprema:

1. Pomešajte so, šećer, vinobran, konzervans i esenciju.

2. Paprike operite, obrišite i očistite od semenki. Pripremljenu papriku naređajte u dublji sud i pritisnite težim predmetom (kamenom) i ostavite do narednog dana da stoji.

3. Sutradan izvadite paprike (tečnost sačuvajte) i unutrašnjost svake paprike premažite mešavinom očišćenog i iseckanog belog luka i celera.

4. Paprike ređajte jednu preko druge u teglu, a preko svakog reda posipajte nekoliko zrna bibera i mešavinu belog luka sa celerom ili renom.

5. Snažno pritisnite paprike i punite tegle(ostavite do vrha jedan prst).

6.Naređane paprike prelijte njihovim sokom tj. sokom koji su pustile preko noći.

7. Napunjene tegle ostavite 24 h otvorene da stoje (dodajte još soka) a zatim hermetički zatvorite. Tegle sa paprikama ostavite da odstoje na hladnom mestu najmanje tri nedelje pre služenja.

Vreme pripreme: 60 minuta + 24 h da odstoje.

Izvoir: lisa.rs

Salata od krompira, krastavca i rotkvica

Sastojci

800 g kuvanog krompira

1 glavica crvenog luka

1 veza rotkvica

1 krastavac

4 kašike ulja

3 kašike vinskog sirćeta

1 kašika senfa

so, biber, šećer

1 bareno jaje

Priprema

1. Operite krompir i u ljusci ga kuvajte 25 minuta. Očistite crveni luk i isecite ga na kolutove. Operite povrće. Rotkvice i krastavac isecite na kolutove. Sve sastojke pomešajte u činiji.

2. Za dresing izmešajte ulje i sirće. Dodajte senf, začinite solju, biberom i prstohvatom šećera.

3. Ocedite krompir, sačekajte da se prohladi pa ga oljuštite i isecite na kriške. Dodajte povrću, prelijte dresingom i sve sjedinite. Pokrivenu salatu ostavite u frižideru sat vremena da se hladi.

4. Rasporedite salatu u činije, dodajte po četvrtinu barenog jajeta i po želji pospite iseckanim vlašcem.

Izvor: Stvar ukusa

Fit salata od tunjevine

 

Iako je salata od tune vrlo uobičajeni obrok u prehrani sportista, podsetnik na moguće nove kombinacije sastojaka nikada nije na odmet

Sastojci:

250 g tune u vlastitom soku

6 kašika jogurta

40 g ljubičastog luka

20 g kiselih krastavaca

20 g sveže crvene paprike

20 g otkoštenih crnih maslina

10 g kapra

1 veliki paradajz

so

Priprema:

1. Meso tune iz konzerve procedite i kašikom dobro promešajte s jogurtom i 3 prstohvata soli

2. U posudu dodajte masline i kapar te luk, kisele krastavce i papriku koje prethodno naseckajte na sitne kockice 

3. Lagano promešajte smesu kako biste ravnomerno rasporedili dodane sastojke

4. Pomoću manjeg noža uklonite središnji dio paradajza koji potom zarežite nekoliko puta kako biste dobili oblik posudice za salatu

Za dodatno dekoriranje fit salate do tune predlažemo da se poslužite rukolom. Pomalo "oštar" ukus rukole zaista dobro odgovara uz ukus ribljeg mesa. 

Kao prilog uz ovu salatu idealno odgovaraju keksi ili integralni hleb. 

Salata sa kozjim sirom i povrćem

Sastojci

½ crvenog luka, sitno iseckanog

3-4 grančice estragona, sitno iseckanog

1 kašika belog vinskog sirćeta 

3 kašike maslinovog ulja

6 parčeta slanine (iseckana na kockice)

2 kriške hleba

2 kriške kozjeg sira 

200 gr zelene salate 

lešnici

biljno ulje, za prženje

so 

mleveni crni biber

Priprema

1. U činiju za salatu pomešajte crveni luk, estragon, sirće i maslinovo ulje. Posolite, pobiberite i odvojite na stranu.

2. Zagrejte malo ulja u tiganju, dodajte slaninu i pržite dok ne postane hrskava. Iscedite ulje na ubrusu.

3. Zagrejte gril pećnicu i prepecite hleb sa obe strane. Zatim, isto to uradite sa kozjim sirom, dok ne dobije zlatkastu boju i ne porumeni.

4. Dodajte lešnik, slaninu i zelenu salatu u činiju.

5. Stavite kozji sir na tost.

6. Rasporedite po tanjiru i služite.

Izvor: Stvar ukusa

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.