DALMATINSKA KUHINJA: Krompir i zelje sa mirisom mora

Sastojci

- 1/2kg zelja
- 2 veća krompira
- 4 kašike maslinovog ulja
- 3 kašičice soli
- 1 kašičica bibera
- ½ kašičice belog luka u prahu
- sok od pola limuna

Priprema

1. Krompir operemo i obarimo u ljusci. Za to vreme očistimo i operemo zelje i obarimo ga u malo vode.

2. Obarene krompire i zelje izdinstamo na srednjoj vatri dok se ulje ne upije, vodeći pri tom računa da se krompir ne raspadne. Na kraju dodamo sok od limuna, začinimo i serviramo.

Po želji možete dodati sir.

Izvor: zdravahrana.com

Salata od slatkog krompira sa šampinjonima i spanaćem

Sastojci

1 veliki slatki krompir
desetak pečuraka
200 g spanaća
2 paprike
desetak čeri paradajza (160g)
jabukovo sirće
cimet
so
maslinovo ulje

Priprema

1. Iseckajte slatki krompir u kockice i stavite na pleh za pečenje. Pospite maslinovim uljem i dodajte so, papriku i cimet.

2. Pecite 40 minuta na 200, dok ne omekša.

3. Pečurke iseckane na komade dinstajte na maslinovom ulju, dodajte so, dve kašičice jabukovog sirćeta i bibera.

4. Ovo bi trebalo da traje oko 7 minuta. na kraju dodajte spanać. Tretirajte još 2 do 3 minuta da postanete savršeno mekan.

5. Dodajte čeri paradajz.

6. Na kraju sve sjedinite i servirajte. Po želji dodati sočivo i servirati uz kriške limuna.

Izvor: Stvar ukusa

Pileća Cezar salata sa testeninama

Sastojci

pakovanje paste (po izboru)
400g piletine propržene i iseckane na komade zalogaja
1 manja glavica zelene salate, grubo seckane
200 g čeri paradajza
1 čaša krutona
1 grčki jogurt
1/3 čaša svežeg parmezana
1/4 čaše pečenog badema

Priprema

1. Skuvajte pastu u slanoj vodi prema uputstvu na pakovanju, zatim je isperite hladnom vodom i procedite.

2. Pomešajte navedene sastojke i prelijte pastu.

3. Služite odmah ili odložite u frižider za sutradan.

Izvor: Stvar ukusa

Letnja salata sa testeninom i tunjevinom

Sastojci

1 pakovanje testenine
2 čaše kisele pavlake
200 g majoneza
3 kuvana jaja
100 g kačkavalja
200 g tunjevine
100 g kukuruza
glavica crvenog luka
parmezan
origano
peršun
so

Priprema

1. Obarite testeninu po uputstvu na pakovanju u slanoj vodi, zatim pomešajte sa majonezom i pavlakom u koje ste dodali sitno iseckan peršun i origano.

2. Obarena jaja iseckajte na kockice i pomešajte sa tunjevinom, kukuruzom i narendanim kačkavaljem.

3. Sjedinite sa testeninom i pospite parmezan po želji i ukrasite iseckanim kolutovima crvenog luka.

Izvor: Stvar ukusa

Pikantna Cezar salata

Sastojci

6 čenova belog luka
kašika limunovog soka
3/4 šolje majoneza
5 fileta inćuna, iseckanih
6 kašika parmezana
1/4 šolje maslinovog ulja
kašičica vorčester sosa
4 šolje krutona (kockice starog hleba)
kašičica senfa
glavica zelene salate
so i biber po ukusu

Priprema

1. Izgnječite 3 čena belog luka i pomešajte sa majonezom, inćunima, 2 kašike parmezana, vorčester sosom, senfom i limunovim sokom. Po ukusu dodajte so i biber. Stavite preliv u frižider.

2. Zagrejte ulje, iseckajte preostale čenove belog luka na četvrtine pa ih stavite u vruće ulje. Povremeno ih promešajte dok ne poprime braon boju, a zatim ih izvadite iz tiganja. U ulje dodajte kockice hleba, pa i njih pržite uz mešanje dok ne potamne. Izvadite krutone iz ulja i psoolite i pobiberite ih i pomešajte sa belim lukom.

3. Iseckajte zelenu salatu i stavite je u veliku posudu. Prelijte pripremljenim prelivom, a zatim dodajte ostatak parmezana i hleb sa belim lukom.

Izvor: Stvar ukusa

Foto: youtube printscreen

Pileća salata sa kikirikijem (VIDEO)

Ovu sočnu i ukusnu salatu jednostavno morate probati.

Potrebno:

350 pilećeg filea
200 g kisele pavlake
150 g majoneza
1 kašičica senfa
4-5 kiselih krastavčica
100 g pečenog kikirikija
100 g susama

Priprema:

Piletinu obarite, ohladite i iseckajte na kockice. Susam na suvo propržite par minuta da blago porumeni. Kikiriki u blenderu usitnine, a krastavčiće sitno iseckajte. Sve sastojke sjedinite, po ukusu posolite, ohladite i uživajte.

Napomena:

Ako koristite pečeni slani kikiriki, dodatno nije potrebno soliti. Svakako, salatu i naknadno možete posoliti ako mislite da je potrebno. Za slave i druge proslave, ovom salatom možete napuniti korpice ili koristiti kao fil za slane torte, rolate i minjone, ali samo sitnije iseckajte meso.

Izvor: minjina-kuhinjica.com

Salata sa tunjevinom i pasuljem

Sastojci

400 g tunjevine u ulju
konzerva od 400 g belog pasulja
400 g zelene boranije (sveže ili iz konzerve)
2 manje glavice crnog luka
soka od 1 limuna
60 ml maslinovog ulja
so, biber
kašičica majčine dušice i kašika seckanog peršuna

Priprema

1. Tunjevinu ocedite, a pasulj operite hladnom vodom i ostavite u cediljki.

2. Boraniju očistite, operite i kuvajte oko pet minuta u kipućoj slanoj vodi. Izvadite rešetkastom kašikom, operite hladnom vodom i isecite na komade duge tri, četiri centimetra.

3. Mladi luk očistite i izrežite na tanke kolutove. Tunjevinu viljuškom usitnite na komadiće, dodajte pasulj, boraniju, luk i sipajte u dekorativnu činiju.

4. Limunov sok, maslinovo ulje, so, biber i začinsko bilje promešajte, prelijte salatu i servirajte posle 30 minuta, uz čašu belog vina.

Izvor: Novosti

Salata od testenine

Sastojci

250 g mocarela sira
4 kašike sirćeta
so, biber
8 kašika maslinovog ulja
veza bosiljka
500 g testenine
500 g čeri paradajza

Priprema

1. Sir iseći i staviti u činiju. U sirae umešati so i biber i, na kraju, ulje (najbolje žicom za mućenje). Bosiljak isprati, prosušiti, listiće iskidati. Sirće sa uljem i začinima sipati preko sira, dodati polovinu bosiljka. Poklopiti i ostaviti da 20 minuta odstoji.

2. Testeninu skuvati u posoljenoj vodi prema uputstvu sa kesice, procediti, preliti hldnom vodom, ostaviti da se ocedi. Paradajz oprati, očistiti i iseći na polovine. Testeninu, paradajz i preostali bosiljak umešati u sir.

Izvor: Stvar ukusa

Foto: Thinkstock

Neobična zimnica: Ukiseljene tikvice

Ako želite da probate nešto neobično i veoma ukusno onda je ovaj recept baš za vas!

Sastojci:

1 kg mladih tikvica
200 g luka
6 dl jabukovog sirćeta
5 dl vode
150 g šećera
4 kašike soli
u svaku teglu po kašičica gorušice
lovorov list
crni i beli biber (ili samo crni)
paprika suva slatka
čili papričica

Priprema:

1. Prokuvajte sirće, vodu, šećer i so.

2. Isecite tikvice na trake (kocke ili kolutove), kako vam više odgovara.

3. Isecite luk. Kad voda provri ubacite manju količinu seckanih tikvica i poklopite. Smesa vode i sirćeta tada će "stati", a tikvice su gotove kada ponovno provri.

4. Ponovite dok ne upotrebite svu količinu. Ponovite postupak i sa paprikom (seckanom na komadiće).

5. U teglice koje ste dobro oprali, osušili, i stavili 20-ak minuta na 100 stepeni u rernu stavite kašiku gorušice, kašiku bibera u zrnu, 2 lovorova lista, papričice. Preko toga složite tikvice i prelijte smesom vode i sirćeta. Teglice odmah dobro zatvorite.

6. Ukus ukiseljenih tikvica zavisiće od začina koje ste koristili. Po želji, možete dodati bosiljak, ruzmarin.

Izvor: magicnobilje.com

Foto: Thinkstock

Recept za slanu zimnicu: Kisela peglana paprika

Ovom receptu nećete moći da odolite, a moći ćete da uživate u njemu tokom cele zime.

Sastojci:

10 kg očišćene paprike
400 g šećera
250 g soli
100 g esencije
1 vinobran
1 g konzervansa

Priprema:

1. Pomešajte so, šećer, vinobran, konzervans i esenciju.

2. Paprike operite, obrišite i očistite od semenki. Pripremljenu papriku naređajte u dublji sud i pritisnite težim predmetom (kamenom) i ostavite do narednog dana da stoji.

3. Sutradan izvadite paprike (tečnost sačuvajte) i unutrašnjost svake paprike premažite mešavinom očišćenog i iseckanog belog luka i celera.

4. Paprike ređajte jednu preko druge u teglu, a preko svakog reda posipajte nekoliko zrna bibera i mešavinu belog luka sa celerom ili renom.

5. Snažno pritisnite paprike i punite tegle(ostavite do vrha jedan prst).

6.Naređane paprike prelijte njihovim sokom tj. sokom koji su pustile preko noći.

7. Napunjene tegle ostavite 24 h otvorene da stoje (dodajte još soka) a zatim hermetički zatvorite. Tegle sa paprikama ostavite da odstoje na hladnom mestu najmanje tri nedelje pre služenja.

Vreme pripreme: 60 minuta + 24 h da odstoje.

Izvoir: lisa.rs

Salata od krompira, krastavca i rotkvica

Sastojci

800 g kuvanog krompira

1 glavica crvenog luka

1 veza rotkvica

1 krastavac

4 kašike ulja

3 kašike vinskog sirćeta

1 kašika senfa

so, biber, šećer

1 bareno jaje

Priprema

1. Operite krompir i u ljusci ga kuvajte 25 minuta. Očistite crveni luk i isecite ga na kolutove. Operite povrće. Rotkvice i krastavac isecite na kolutove. Sve sastojke pomešajte u činiji.

2. Za dresing izmešajte ulje i sirće. Dodajte senf, začinite solju, biberom i prstohvatom šećera.

3. Ocedite krompir, sačekajte da se prohladi pa ga oljuštite i isecite na kriške. Dodajte povrću, prelijte dresingom i sve sjedinite. Pokrivenu salatu ostavite u frižideru sat vremena da se hladi.

4. Rasporedite salatu u činije, dodajte po četvrtinu barenog jajeta i po želji pospite iseckanim vlašcem.

Izvor: Stvar ukusa

Fit salata od tunjevine

 

Iako je salata od tune vrlo uobičajeni obrok u prehrani sportista, podsetnik na moguće nove kombinacije sastojaka nikada nije na odmet

Sastojci:

250 g tune u vlastitom soku

6 kašika jogurta

40 g ljubičastog luka

20 g kiselih krastavaca

20 g sveže crvene paprike

20 g otkoštenih crnih maslina

10 g kapra

1 veliki paradajz

so

Priprema:

1. Meso tune iz konzerve procedite i kašikom dobro promešajte s jogurtom i 3 prstohvata soli

2. U posudu dodajte masline i kapar te luk, kisele krastavce i papriku koje prethodno naseckajte na sitne kockice 

3. Lagano promešajte smesu kako biste ravnomerno rasporedili dodane sastojke

4. Pomoću manjeg noža uklonite središnji dio paradajza koji potom zarežite nekoliko puta kako biste dobili oblik posudice za salatu

Za dodatno dekoriranje fit salate do tune predlažemo da se poslužite rukolom. Pomalo "oštar" ukus rukole zaista dobro odgovara uz ukus ribljeg mesa. 

Kao prilog uz ovu salatu idealno odgovaraju keksi ili integralni hleb. 

Salata sa kozjim sirom i povrćem

Sastojci

½ crvenog luka, sitno iseckanog

3-4 grančice estragona, sitno iseckanog

1 kašika belog vinskog sirćeta 

3 kašike maslinovog ulja

6 parčeta slanine (iseckana na kockice)

2 kriške hleba

2 kriške kozjeg sira 

200 gr zelene salate 

lešnici

biljno ulje, za prženje

so 

mleveni crni biber

Priprema

1. U činiju za salatu pomešajte crveni luk, estragon, sirće i maslinovo ulje. Posolite, pobiberite i odvojite na stranu.

2. Zagrejte malo ulja u tiganju, dodajte slaninu i pržite dok ne postane hrskava. Iscedite ulje na ubrusu.

3. Zagrejte gril pećnicu i prepecite hleb sa obe strane. Zatim, isto to uradite sa kozjim sirom, dok ne dobije zlatkastu boju i ne porumeni.

4. Dodajte lešnik, slaninu i zelenu salatu u činiju.

5. Stavite kozji sir na tost.

6. Rasporedite po tanjiru i služite.

Izvor: Stvar ukusa

Ukusno i brzo: Salata od praziluka

Sastojci

500 g praziluka

300 g feta-sira

300 g praške šunke

4 dl kisele pavlake

100 g majoneza

so

Priprema 

1. Praziluk iseckajte na kolutiće, dodajte rendan feta-sir, rendanu prašku šunku, kiselu pavlaku i majonez. 

2. Sve lepo sjedinite i posolite. 

Izvor: StvarUkusa

Salata sa boranijom i šargarepom

Sastojci

400 g mlade boranije

250 g šargarepe

1 crvena paprika babura

glavica crnog luka

2 kašike maslinovog ulja

kašika vinskog sirćeta

kašičica šećera u prahu

so, biber

Priprema

1. Mladu boraniju očistite (odsecite joj krajeve) i poparite je u vreloj slanoj vodi (oko 4 minuta).

2. Šargarepu krupno narendajte, luk i papriku isecite na kolutove. 

3. Povrće pažljivo promešajte. 

4. Dobro izmešajte maslinovo ulje, sirće, šećer, so i biber, i prelijte preko povrća kao dresing.

Izvor: Stvar ukusa

Salata od tunjevine i pirinča

Sastojci

3 konzerve tunjevine

300 g pirinča

50 g maslina

150 g suvih šljiva

100 g mlevenih oraha

kesica šafrana

so, biber

sirće, ulje

Priprema

1. Obarite pirinač u slanoj vodi, potom ga isperite hladnom vodom.

2. U činiju ređajte red pirinča, red tunjevine, red iseckanih maslina, iseckanih suvih šljiva i oraha.

3. Dodajte začine po ukusu i lagano sve izmešajte.

Izvor: Stvar ukusa

Salata sa avokadom i kukuruzem šećercem

Egzotična i sočna salata sa različitim ukusima.

SASTOJCI:

limun

2 avokada

6 kašika maslinovog ulja

so, biber

tabasko sos

300 g kukuruza šećerca iz konzerve

4 paprike

2 crvena luka

2 celera u struku

vezica peršuna

PRIPREMA:

1. Iscediti sok iz limuna. Avokado preseći na pola, izvaditikošticu i kašikom povaditi meso voćke. Polovinu iseći na kockice, a ostatak izgnječiti viljuškom. Poprskati sokom od limuna, pa umešati maslinovo ulje. Posoliti, pobiberiti i pikantno začiniti i sa nekoliko kapi tabasko sosa.

2. Kukuruz šećerac iz konzerve dobro ocediti. Paprike oprati i iseći. Oguliti i iseckati luk. Celer zajedno sa lišćem oprati, očistiti i iseći na kockice.

3. U smesu od avokada umešati kukuruz šećerac, paradajz, iseckani luk i kockice celera. Peršun oprati, dobro otresti od vode i sitno iseckati. Umešati ga u salatu. Sve još jednom začiniti solju i biberom. Poslužiti u četiri činijice za salatu.

Izvor: Stvarukusa.rs

Salata sa mlevenim mesom

Salata sa mlevenim mesom

POTREBNO JE:

1 manja glavica zelene salate,
400 g paradajza,
1 veza peršuna,
3 parčeta tost hleba ,
250 g ovčjeg sira,
3 kašike maslinovog ulja,
2 čena belog luka,
40 g oraha ,
500 g mlevenog goveđeg mesa ,
4 kašike limunovog soka,
ljuta mlevena paprika, so, biber,
150 ml jogurta,
1 jaje.

PRIPREMA:

alatu očistite, operite i isecite na tanke listiće. Paradajz i peršun operite i isecite. Sir isecite na komade. Dva tost hleba isecite na kockice. Zagrejte kašiku ulja, dodajte komade hleba i pržite ih na tihoj vatri dok ne porumene. Preostali hleb izmrvite. Orahe iseckajte, kao i beli luk. Sjedinite mleveno meso sa orasima, jajem, prezlama, polovinom iseckanog belog luka i dve kašike peršuna. Začinite, pomešajte, pa oblikujte u loptice i pecite na preostalom ulju sa svih strana. Pomešajte preostali luk sa jogurtom, peršunom i limunovim sokom. Dodajte so i papriku i sve dobro promešajte. Složite na tanjir salatu, ćuftice, paradajz, ovčji sir i komade tosta. Servirajte uz sos.

Izvor: Super recepti

Waldorf salata

Sastojci:

100 g celera

100 g kiselih jabuka

100 ml majoneza

100 ml kisele pavlake

100 g sitno naseckanih orasa

50 g suvog grožđa

1 kašika soka od narandže ili limuna

po ukusu soli i malo šećera

Priprema:

Jabuku i celer narendati, pa dodati krupno seckane orase i suho grožđe. Dodati so, šećer, pavlaku, majonezu i kašiku soka od limuna ili narandže. Dobro ohladiti pre posluživanja.

Turska salata od šargarepe

Dopašće vam se ova osvežavajuća, neobična salata. Lako se i brzo priprema!

Sastojci:

- 4 veće šargarepe

- 2 češnja belog luka

- 150 ml maslinovog ulja

- 300 ml jogurta

- so, biber, bosiljak

Priprema:

Ogulite i operite šargarepe, pa ih izrendajte.

U većem tiganju zagrejte ulje, dodajte izrendanu šargarepu i beli luk, pa na tihoj vatri pržite desetak minuta uz često mešanje.

Ocediti šargarepu kroz cediljsku od ulja. Ostaviti da se ohladi, pa potom je pomešati sa 300 ml jogurta.

Posoliti i pobiberiti po ukusu, i ostaviti u frižideru da se ohladi. Posuti bosiljkom. Prijatno!

Izvor: Pressonline